на живо

Радикални промени в съдийските правила за Евро 2016 (ВИДЕО)

Вече ще могат да гонят футболисти преди мач

Радикални промени в съдийските правила за Евро 2016 (ВИДЕО)

Радикални промени в съдийските правила за Евро 2016 влизат в сила. Те бяха обявени от председателя на комисията на УЕФА - Пиерлуиджи Колина.

Ако футболист, излязъл сам срещу вратаря, бъде фаулиран в наказателното поле, провинилият се няма да получава директен червен картон, а само жълт. Така той няма да остави тима си с човек по-малко и няма да пропусне следващата среща на своя тим.

Колина заяви и, че футболистите и треньорите трябва да се запознаят с новите правила. В хода на срещите вече няма да се толерира неспортсменско поведение на играчите, в което те заобикалят съдията и се опитват да влияят на решенията му.

На Европейското първенство през лятото отпада правилото топката да се придвижва само напред при изпълнение на център. Тя вече може да бъде подавана назад и встрани.

Друго ново правило гласи, че футболист вече може да бъде изгонен преди началото на мача. При контузия пък няма да е задължително играчите да бъдат изнасяни извън терена.

Колина добави, че според техните анализи, задържането за фланелките на състезатели по време на статичните положения са намалели сериозно. И това е станало благодарение на допълнителните асистент-съдии, които стоят зад линията на вратата и маркират подобно поведение.

Началникът на арбитрите добави, че на Евро 2016 ще действат и технологиите на голлинията, и допълнителните съдии.