на живо

Радостин Василев: Приоритетни спортове са тези, в които традиционно имаме успехи

"Ако "Левски" и ЦСКА имат трудности в своето съществуване, значи системата на футбола е сбъркана", заяви новият министър на младежта и спорта

Радостин Василев: Приоритетни спортове са тези, в които традиционно имаме успехи

Новият министър на младежта и спорта Радостин Василев заяви, че ще бъде направен детайлен анализ на методиката за финансиране на отделните спортове от страна на държавата. С приоритет остават тези, в които страната ни традиционно има успехи, дори те да отсъстват в последните години. Олимпийските дисциплини и спортовете с широка обществена популярност също ще са приоритет за министерството.

"Вчера коментирах с експерти от ММС, че през идната седмица искам да дойдат от "Спорт за високи постижения" хората, които се занимават с методиката. Министър Кузманов е въвел нов метод за изчисляване, натоварил е допълнително дирекция "Спорт за високи постижения" с по-голям брой федерации, за които да отговаря. След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение, и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 г. още не е започнал да се обсъжда", заяви Василев и добави:

Снимка: БГНЕС

"В самото коалиционно споразумение е залегнало, че има спортове, в които традиционно има България успехи, които за съжаление в последните години нямат такива. Предвид начина на изчисление на парите в момента, те страдат, защото не могат да получат добро финансиране. Има приоритетни спортове - олимпийските и други, които не са, но са с широка обществена популярност. Имаме допълнителни разходи по зимните спортове, които са и олимпийски. Надявам се, че ще излезем с максимално правилното решение"

Вчера (17 декември) министърът покани на среща представители на ръководствата на ЦСКА и "Левски". "Червените" имат проблем с базата и обновяването на стадион "Българска армия", докато "сините" продължават да са в тежка финансова криза, в която изпаднаха в началото на 2020 г.

Снимка: БГНЕС

"Очаквам да не се сбият. Това в кръга на шегата. ЦСКА и "Левски" са символ на вечното противопоставяне на терена, двата големи отбора. Не искам по никакъв начин да омаловажавам останалите отбори, всички ще бъдат поканени да ни разкрият трудностите, с които се сблъскват. Ако двата най-подкрепяни отбора имат огромни трудности в своето съществуване, значи системата на футболна е по някакъв начин сбъркана", каза министърът.

Очаква се срещите да се проведат преди Коледа.

Снимка: Lap.bg