на живо

Раева: Боряна заяви: "Това съм аз! Това мога! Заслужавам го!"

"Смело можем да мечтаем за медал от олимпийски игри!", заяви президентът на Българската федерация по художествена гимнастика

Раева: Боряна заяви: "Това съм аз! Това мога! Заслужавам го!"

Доволна и горда от постижението на Боряна Калейн беше президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева след многобоя на европейското първенство във Варна. 

Българката спечели сребърен медал - първо отличие за родна гимнастичка от първенство на Стария континент в многобоя от 27 години насам. 

"Боряна има рядкото качество да обича да се състезава, да не изпитва страх от състезанията, да усеща атмосферата и това да ѝ дава много сили и увереност. Преди година съм го казвала, днес тя отново го потвърди. Днес не само игра без грешка, тя се бореше на терена и сякаш се заявяваше и казваше: "Ето вижте ме! Това съм аз! Това мога аз! Заслужавам го!". Много уверена, много заявяваща се на терена. Просто беше... Боряна Калейн", каза Раева.

Снимка: Ладислав Цветков

Медалът е от особена важност за Калейн, тъй като тя успя да преодолее по-слабото си представяне от предните дни, когато допусна и няколко груби грешки.

"Основното и най-важното е, че тя успя да излезе. Ние каквито и усилия да вложим, тя ако не носи този силен характер, този невероятен талант да бъде състезател - едно е да си спортист и да тренираш, коренно различно е да се състезаваш, щеше да ни бъде много трудно. Не знам дали толкова силно се радвам за сребърния медал, колкото се радвам, че излезе от ситуацията. Тя беше в много тежко психологическо състояние онзи ден и вчера. И това показва силата на характера ѝ. Много се гордея с нея и съм много щастлива", заяви президентът на БФХГ.

Снимка: Lap.bg

Другата българска представителка при индивидуалните гимнастички Катрин Тасева завърши на седма позиция.

"Много се гордея и съм щастлива и с Катрин Тасева, която е фантастичен състезател, много силен. Показа таланта си по същия начин, показа, че е абсолютно конкурентна и равностойна на най-силните. Двете ни момичета са разкошни. Трябва да продължим да работим по този начин. Трябва сега да се успокоят, защото утре са финали, трябва по същия начин, дори още по-добре. И вече да гледаме към олимпийските игри", каза Раева и добави:

Снимка: Ладислав Цветков

"Спортът ни е много жесток. Това са големи, много интелигентни момичета. Те виждат какво става. Много е трудно на две състезателки от една държава да им се даде каквото трябва да им се даде. За огромно съжаление. Катрин също е много силно момиче, с много силен характер. Умее да се състезава. Ще направя всичко, което е по силите ми тя да се чувства добре, за да продължи с този ентусиазъм, с тази енергия, която тренира, защото е неузнаваема на тренировките"

За гимнастичките това е последно по-важно състезание преди олимпийските игри, които ще се проведат в края на юли и началото на август 2021 г.

Снимка: Lap.bg

"Беше много важно. Това е най-големият форум преди олимпийските игри. Художествената гимнастика е спорт, в който това влияе на съдии, на състезатели, на треньори. Класиранията се имат предвид, за жалост. Но това нищо не значи. Искам отговорно да заявя, че всички ще работят. Това състезание минава и отминава, идва следващото и всичко започва от нулата. Всички ще имат мечти и надежди, че ще вземат медал от олимпийски игри. Най-хубаво е, че ние смело можем да мечтаем за медал от олимпийски игри", заяви Раева.

"Благодаря на всички, които вложиха толкова труд. Тези момичетата минаха по един неестествен път, за да стигнат до тази висота. Те нямаха силата и класата на нашите конкуренти в началото на цикъла. Всичко ставаше в движение за тези 4 години. Това трябва да се прави от малки. Но съм щастлива, че успяхме против всякакви правила да го постигнем", добави още тя.