на живо

Рафа срещу Григор във Фейсбук: 16 милиона на 650 хиляди

Очаква ни сблъсък между най-популярните спортисти на Испания и България

Сблъсъкът между Григор Димитров и Рафаел Надал е нещо много повече от обикновен мач. Докато испанецът е изиграл безброй мачове на топниво и е спечелил изумителните 14 титли от Големия шлем, пред Гришо се открива феноменалната възможност да пренапише историята не само на българския, но и на световния тенис.

Двамата вече са се срещали в Мелбърн. През 2014 г. Матадора надделя с 3:1 на четвъртфиналите след епична битка с два тайбрека. Три години по-късно всичко е различно. От началото на сезона Димитров сякаш лети из корта и е временен лидер в надпреварата за класиране на заключителния турнир на АТП в Лондон. Той може да се похвали с 10 поредни победи, титла в Бризбейн и първо влизане сред най-добрите четири в Мелбърн.

Надал също се намира в чудесна форма. Въпреки това достигането му до полуфиналите е по-скоро изненадващо. За всички е ясно, че най-добрите години за 30-годишния левичар вече отминаха.

Букмейкърите сочат именно него за фаворит. Мнозина експерти обаче са на мнение, че това е турнирът на Гришо. Утре по обед вече ще знаем отговора на големия въпрос. Но сигурното е, че един срещу друг ще се изправят най-популярните действащи спортисти на Испания и България.

Успехите на Димитров го превърнаха в звезда далеч отвъд пределите на родината. Той без съмнение е сред най-обичаните тенисисти в мъжкия тур. Достатъчно е да си спомним каква подкрепа получи той от публиката по време на двубоя си с Новак Джокович на "Матърс" турнира в Мадрид през 2013 г. При една от най-знаменитите победи в кариерата си, той бе бурно аплодиран от капризните испанските фенове. Връзките му със Серина Уилямс, Мария Шарапова и Никол Шерцингер също допринесоха сериозно за известността на 25-годишния талант.

Димитров е безспорен №1 сред българските спортисти в социалните мрежи. Във Фейсбук той изпреварва Кубрат Пулев, при това с доста сериозна разлика. Официалната страница на Григор е харесана от над 650 хиляди души, докато тази на Кобрата - от около 400 хиляди. В един момент феноменът от Хасково дори бе №3 в мъжкия тенис тур в една от трите най-големи социални медии. През март 2015 г. той отстъпваше единствено на Анди Мъри и Стан Вавринка в Инстаграм.

Нещо повече - Григор е най-влиятелният наш сънародник в онлайн пространството въобще. Той е първи по фенове в Инстаграм, втори във Фейсбук (след Димитър Бербатов) и трети в Туитър (след Кристалина Георгиева и Емил Конрад).

Въпреки всички тези признания Григор все още е много далеч от утрешния си опонент – Рафаел Надал. Именно испанецът е най-харесваният тенисист във Фейсбук и изпреварва дори Роджър Федерер. Официалната му страница събира над 16 милиона харесвания.

Надал е и най-популярният спортист в страната си. Той изпреварва сериозни имена като звездата от НБА Пау Гасол, футболистите Икер Касиляс и Андрес Иниеста и пилота от Формула 1 Фернандо Алонсо.

Това обаче не е никак изненадващо. Наскоро носителят на 14 титли от Големия шлем бе избран за най-великият испански спортист в историята. Той получи тази награда през 2014 г. по време на гала вечер по случай 75-ия рожден ден на една от най-авторитетните спортни медии в света – „Марка”. Надал спечели вота повече от убедително, изпреварвайки петкратния победил в „Тур дьо Франс” Мигел Индураин и Гасол.

Царят на клея дълги години диктуваше модата в тениса. Макар и със сериозни отстъпления в позициите си на корта, той все още се радва на огромна популярност. В настоящото издание на "Аустрелиън Оупен" по-опитните играчи показват страхотни резултати. Въпреки това смяната на поколенията е факт.

Втора поредна победа над самия Надал - целта пред Григор изглежда съвсем реална. Втората стъпка - да грабне титлата в Мелбърн, също изглежда постижима. А след това всичко е възможно. Например да изравни и задмине испанския си колега. В тениса, в социалните мрежи и в сърцата на феновете.