на живо

Рафаел Надал покори историята с 21-ва титла от Големия шлем

Испанецът победи Даниил Медведев в луд мач на финала на Откритото първенство на Австралия

Reuters

Рафаел Надал е първият тенисист в историята, спечелил 21 титли от Големия шлем! Днес (30 януари) Матадора си подпечата място във вечността, побеждавайки на финала на Откритото първенство на Австралия Даниил Медведев с 2:6, 6:7(5), 6:4, 6:4, 7:5.

Срещата продължи 5 часа и 25 минути, а зрителите в Мелбърн и по цял свят видяха тенис от най-високо ниво!

Снимка: Reuters

Триумфът прати Надал начело на класирането по титли от Големия шлем. Новак Джокович, който беше депортиран от Австралия преди началото на надпреварата, и Роджър Федерер, който не участва заради контузия, имат по 20 трофея от най-важните турнири през годината.

Освен това Надал вече има по 2 победи във финалите на всички 4 турнира. Това е втора титла в Австралия за него след 2009 г. Тя е още „по-сладка“ за 35-годишния испанец, тъй като той успя да я спечели след дълъг период на възстановяване от контузия и коронавирус.

Снимка: Reuters

Мачът в Мелбърн започна с предимство за Медведев. Той беше безкомпромисен в първия сет и без проблеми поведе в резултата. Във втория като че ли Надал се „събуди“. Матадора докара развръзката до тайбрек, но руснакът отново успя да го надиграе.

И точно когато всички си мислеха, че Медведев уверено крачи към втора титла от Шлема (след тази от Откритото първенство на САЩ от 2021 г.), Надал намери сили и с прецизна игра взе следващите два сета.

Снимка: Reuters

Заключителната част започна предпазливо и за двамата, но Надал се оказа по-съобразителен и успя да реализира пробив в петия гейм, а след това да го затвърди. Медведев върна пробива за 5:5, за да удължи драмата. Руснакът обаче допусна следващия гейм да отиде на сметката на неговия противник и по този начин Матадора триумфира!

За първи път от 1965 г. шампионът на Откритото първенство на Австралия успява да спечели титлата след като губи с 0:2. Тогава трофеят отиде при Рой Емерсън.

Снимка: Reuters

Във финала не липсваха и любопитни ситуации. Във втория сет играта беше прекъсната от фен, нахлул на корта. Охраната успя да го отстрани бързо.

Снимка: Reuters

Медведев пък не пропусна да влезе в спор със съдията няколко пъти. Той се оплака от постоянния шум от трибуните по време на неговите сервиси. Надал имаше предимство сред феновете на централния корт, но също обърна внимание, че те са прекалено шумни. 

Тагове:

Рафаел Надал