на живо

В ралито (ВИДЕО)

Екип на bTV се присъедини към отбора на пилота Пламен Камбуров за състезанието "Писта София"

В ралито (ВИДЕО)

200 километра в час съвсем законно по улиците на София. Възможно е, когато става дума за кръг от националния шампионат по автомобилизъм на затворен маршрут.

Наскоро в столицата се проведе състезанието "Писта София", а екип на bTV се присъедини към тима на рали пилота Пламен Камбуров, за да преживее емоциите и усети високия адреналин, които носят подготовката и бясната скорост по улиците на специално изграденото трасе в кв. "Младост" 4.

"Състезанието е съвкупност от доста неща. Подготовката на пилота, неговата физическа подготовка, психическа подготовка. Подготовката на автомобила трае около две седмици, плюс минус един-два дни", разказва пилотът Пламен Камбуров.

"Първата част е административен преглед, преглеждане на документите на автомобила и документите на пилота. Най-важното в административния преглед е подадената заявка за участие. Преглеждат документите на автомобила като паспорт и личните документи като шофьорска книжка", каза още той. 

"На техническия преглед се гледа дали всичко е закрепено както трябва и по изисквания на ФИА. Акумулаторът е закрепен и се намира вътре. Коланите, седалките, ролкейджа и общо взето пожарогасителя... Това са нещата, които се гледат на техническия преглед.", обяснява механикът Лъчезар Воденичаров.

"Всички автомобили не трябва да са под 1200 кг. Тези тежести, които са сложени, те са, за да отговарят на техническите характеристики на автомобила, след което в момента пломбират тази тежест, за да може на тренировките да не се подмени или да не се махне, за да са равни условията за всички.", добавя Камбуров.

Преди състезанието се правят тренировки, които определят реда на тръгването на пилотите. Тези с по-лошо време стартират от по-задна позиция. В опит да постигне по-добро време, Камбуров "натиска" по-сериозно автомобила, а това води до повреда: "То може да се случи по време на тренировка и по време на състезание, но е по-добре да се случи по време на тренировката.", категоричен е пилотът.

Преди самото състезание, екипът на Камбуров отстранява всички дребни проблеми. "Лошото е, че ще стартираме от пета позиция, но това ще направи състезанието по-интересно.", добавя състезателят.

Въпреки че потегли от пета позиция, пилотът с номер 12 прави перфектен старт. Още в началото изпревари трима пилоти и зае лидерската позиция. За съжаление обаче  късметът не беше на страната на Камбуров в този ден.

Непосредствено след като излезе на първа позиция, състезанието за него приключи заради технически проблем. 

Как протича подготовката на пилотите и техните автомобили преди всеки старт, и какво си казват в отборите по време на преминаването през високоскоростните завои, вижте във видеото.