на живо

Рашфорд започва нова кампания срещу детската бедност

Добрият пример!

Getty Images

Нападателят на "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд с нова благородна инициатива в помощ на децата в неравностойно положение. Английският национал ще сформира работна група с хранителни компании за справяне с детската бедност в страната.

22-годишният футболист получи похвали за усилията си и успеха на кампанията за продължаване на безплатната училищна храна за бедните семейства.

В разгара на пандемията от COVID-19 британското правителство бе взело решение да спре ваучерите за храна на деца в нужда, но го ревизира и в крайна сметка отпусна необходимите 120 млн. лири, за да продължи програмата и през летните месеци, когато училищата са затворени.

Това се случи след намесата на Рашфорд. Нападателят на "Юнайтед" написа отворено писмо до депутатите, с което помоли да не спират програмата и разказа как семейството му е имало финансови проблеми и като малък е разчитал на тази помощ.

По време на пандемията Рашфорд събра над 20 млн. паунда за топъл обяд на деца.

"Трябваше да помислим за най-добрия начин да го направим, да помислим как тези семейства могат да се хранят дългосрочно и да нямат никакви проблеми", каза Рашфорд за новата инициатива.

"Искахме да го направим по най-добрия начин, който можем, да представим най-добрите хора в нашата група", добави футболистът.

Рашфорд е уверен, че новосформираната група "може да промени нещата към по-добро".

За новата инициатива нападателят събра веригите супермаркети Aldi, Asda, Co-op, Deliveroo, FareShare, Food Foundation, Iceland, Kellogg's, Lidl, Sainsbury's, Tesco и Waitrose.

Групата подкрепя и плановете от Националната хранителна стратегия за разширяване на безплатното хранене в училище за всяко дете на възраст от 7 до 16 години, което се издържа от домакински помощи, и включва около 1.5 милиона деца.