на живо

Расистки подвиквания от ултрасите на "Еспаньол" помрачиха кръга в Ла Лига

Иняки Уилямс от "Атлетик" Билбао твърди, че е чул неприемливи скандирания по време на равенството 1:1

Getty Images

Проява на расизъм помрачи настоящия кръг в испанския футболен шампионат. Нападателят на "Атлетик" Билбао Иняки Уилямс се оплака, че е чул неприемливи подвиквания от трибуните по негов адрес по време на равенството 1:1 с "Еспаньол".

Футболистът, който е роден в Испания, но е с ганайски произход, беше сменен в 69-ата минута на срещата. Наложи му се да напусне терена от най-близката страна, както гласят новите правила. Така той излезе откъм трибуната, на която обикновено местата си заемат най-радикалните фенове на "Еспаньол". 

"Тъжен съм заради равенството и за това, че бях обект на расистки обиди. Чух неща, които нито един цветнокож, изобщо нито един футболист, не трябва да чува. Те са напълно безсмислени. Хората трябва да идват на стадиона за да се забавляват и да подкрепят отбора си. В основата на този спорт е приятелството, отборът. Тъжно е, защото такива неща не трябва да се случват", заяви след мача Уилямс.

Той разказа, че веднага е алармирал капитана на своя тим Икер Муниаин, който се е обърнал към съдията, но до предупреждение не се е стигнало. 

От "Атлетик" Билбао публикуваха съобщение, с което изказаха подкрепа за своя футболист и заявиха, че няма да толерират никакви прояви на расизъм.

Домакините от "Еспаньол" са категорични, че ще започнат сериозно разследване и ще търсят виновниците.

Самият Уилямс не за първи път е жертва на расизъм в родината си. През 2016 г. той беше обиждан от феновете на "Спортиг" Хихон. Тогава срещата беше прекъсната, а привържениците бяха помолени да престанат с обидите.