на живо

Разследват лекаря на Марадона по подозрение в непредумишлено убийство

Установява се дали е допусната небрежност при лечението на футболната легенда

Разследват лекаря на Марадона по подозрение в непредумишлено убийство

Аржентински прокурори разследват лекаря на Марадона по подозрение в непредумишленото убийство на футболната легенда.

Полицията в Буенос Айрес претърси дома и частната клиника на Леополдо Луке в опит да установят дали е допусната небрежност при лечението на Марадона, след като той напусна болницата. 60-годишният футболист почина от инфаркт в дома си, където се възстановяваше след мозъчна операция.

Разследването започна заради съмненията на дъщерите на Дон Диего - Далма, Джанина и Джана, че баща им не е получавал възможно най-доброто лечение. Адвокат Матиас Морла призова за проверка защо първата линейка, пристигнала в Тигре, е била на място половин час след сигнала.

Властите очакват резултатите от токсикологичните изследвания на Марадона. Междувременно тримата прокурори, работещи по случая, са поискали медицинските досиета, както и записите на охранителните камери от дома на великия футболист.

На извънредна пресконференция, д-р Леополдо Луке не скри емоциите си и заяви: "За какво съм отговорен ли? - Че го обичах и се грижех за него. Че удължих живота му. Че направих неговия живот по-добър. Трябваше, но не искаше да отиде в рехабилитационен център. Аз се грижех за него. Гордея се с всичко, което направих. Нямам какво да крия, на разположение съм на правосъдието."

"Неврохирург съм и според мен постоянно трябваше да има линейка пред дома му. Психиатърът също го беше препоръчал. Не знам защо не е имало такава. Диего бе тъжен и искаше да остане сам, но не защото не обичаше близките си. Той беше смел.", каза още Луке.

Смъртта на Марадона разтърси всички, обичащи футбола. Дон Диего е със статут на божество в Аржентина. Той е човекът, извел националния тим на страната до световната титла през 1986 г., не и без помощта на Божията ръка.

В своята витрина има още две шампионски титли (1987 и 1990 г.) и Купа на УЕФА с италианския "Наполи" (1989 г.), както и Купа на Краля с "Барселона" (1983 г.).