на живо

Развод: "Реал" заличава Кристиано Роналдо от историята си (ВИДЕО)

"Кралския клуб" и бившата му звезда вече дори не се следват в социалните мрежи

В официалния си сайт "Реал" Мадрид с гордост съобщава, че четирима негови играчи са попаднали в Идеалната единайсеторка на УЕФА за 2018 г. На снимката са Серхио Рамос, Рафаел Варан, Лука Модрич и Марсело. Липсва обаче петият, може би най-важният - Кристиано Роналдо. Португалецът бе с основна заслуга за триумфа на "Белия балет" в Шампионската лига и също бе избран сред 11-те най-добри на Стария континент.

Ако зачетете статията в сайта на испанския гранд, ще видите, че за Роналдо се споменава, но някак по между другото. Поредният пример за заличаването на Кристиано от историята на "кралския клуб", или поне опитите това да се направи.

Но как се забравят 9 години и куп рекорди? Отговорът: с развод във всяко едно отношение.

Още щом Роналдо смени "Реал" Мадрид с "Ювентус" през миналото лято, "кралете" спряха да го следват в социалните мрежи. Всяка една, без изключение. Вече нищо не свързва двете страни в "Туитър", "Фейсбук" и "Инстаграм", защото и Кристиано се дистанцира от "Реал" Мадрид. За сравнение отношенията между "Манчестър Юнайтед" и бившия му номер 7 са на другия полюс.

Разбира се, "Реал" няма как да премахне близо десетилетие от историята си. Роналдо има своя страница в секция "Легенди" на клубния сайт. Фокусът обаче е изместен и мадридчани са обърнали повече внимание на други две "бели" величия - Алфредо Ди Стефано и Зинедин Зидан.

В раздела, посветен на последните трофеи на "Реал" Мадрид, Роналдо е на заден план, а централно място заемат капитанът Серхио Рамос, носителят на Златната топка за 2018 г. Лука Модрич и легендарният страж Икер Касияс. Забелязва се и отсъствието на Кристиано от видеоматериалите на клубния сайт. Личи си, че редакторите му са се постарали да няма кадри с изяви на португалеца. Подбраните моменти от престоя на "Сантяго Бернабеу" на негови бивши съотборници пък са задължително без участие на Роналдо. Нито една асистенция...

Този развод не е нещо необичайно. Случва се на всички играчи, които напускат големи отбори. "Реал" Мадрид продължава напред, както и Роналдо.

"Кралския клуб" накара дори икона като Раул да чака три години, за да бъде почетен подобаващо. А той отбеляза 323 гола в 741 мача. Тогава причината за отлагането бе преминаването на Раул в германския "Шалке" - участник в Шампионската лига. Чак когато нападателят вече не бе съперник на "Реал", "кралете" показаха любовта си към него. Може би и случаят с Роналдо е такъв. Приема се като "един от тях", а не "един от нас". Може би нещата ще се променят, ако той заиграе в страна извън Европа.

Единственото място, където "Реал" не може да продължи напред, е на терена. "Белите" са далеч зад големия съперник "Барселона", не са отбелязвали по-малко голове на този етап от сезона в последните 10 години, а посещаемостта на "Бернабеу" спадна. В деветте години на Кристиано "кралете" вкарваха средно по 48 попадения до зимната пауза, а сега са... 28.

Играчите на "Реал" Мадрид също тъгуват за Роналдо. "Бележим малко", призна Лука Модрич след едно от пораженията този сезон. Кристиано липсва и на феновете. Арогантността му не им харесваше, но той е победител. Победител, който помагаше на "Реал" да практикува страхотен футбол.

Миналия уикенд на "Бернабеу" имаше около 30 000 празни места, а през седмицата 40 000... Въпрос на време е запалянковците да започнат да пеят песни за Кристиано Роналдо.

Как ли ще бъде запомнен в "Реал" обаче, когато напусне "Ювентус"? Алфредо Ди Стефано има статуя пред тренировъчното игрище на дублиращия тим, чийто стадион носи неговото име. Роналдо е пред Ди Стефано в редица класации. Португалецът е голмайстор №1 в историята на "Реал" със своите 450 попадения.

Въпреки 418-те си гола в 510 срещи с екипа на "белите", Ди Стефано трябваше да чака до 2000 г., за да бъде обявен за почетен президент на клуба от Флорентино Перес. Бе лицето на "Реал" в следващите 14 години до смъртта си.

Сигурно един ден Кристиано Роналдо също ще бъде уважен, но това няма да се случи докато липсва на "Реал" и не спира да бележи за "Ювентус".