на живо

Развръзката с допинга в родното плуване (ВИДЕО)

От федерацията обявиха, че са изчистили името си

Развръзката с допинга в родното плуване (ВИДЕО)

Вътрешното разследване във федерацията по плуване не установи как се е стигнало до трите положителни проби в националния отбор. След направените изследвания, от централата обявиха, че всички хранителни добавки, които са ползвани в тима не са замърсени, а поисканите допинг тестове на националите са отрицателни.

От федерацията по плуване обявиха, че са изчистили името си и вече не са страна по допинг скандала. Президентът Аврамчев каза, че в тима не са ползвали нищо извън хранителните добавки и допусна хипотеза, че плувците може да са взели допинг на своя глава: "Те твърдят, че не са. Аз им вярвам, но фактът е един – в техните проби е намерено това вещество."

Адвокатите на уличените плувци - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, заявиха: "Не са приемали станозолол умишлено и има доказателства в полза на твърденията им. Българската федерация по плувни спортове не може да е изчистила името си, както бе обявено днес, без да бъдат изчистени имената на тримата национални състезатели."

Треньорът и докторът на националния ни отбор отказаха да поемат отговорност и остават на постовете си.

"Не сме давали добавки, които са замърсени, и аз не виждам каква отговорност искате да поема.", коментира треньорът Кристиян Минковски.

Снимка: Lap.bg

Поисканите от федерацията допинг проби на всички национали са отрицателни, но от централата не отговориха защо не са написали в писмото си до антидопинговия център, че искат проби с кръвен тест, който дава много по-детайлни резултати, отколкото тестът с урина.

"Защото няма да напиша. Защото съм искал проба. И до утре да си говорим няма да ви кажа защо. Друг отговор нямам. Други въпроси имате ли?", заяви Аврамчев.

Взимането на пробите, поискани като част от вътрешното разследване, стартира и повече от месец след положителните тестове за станозолол от 4 февруари. Проби, заявени от федерацията, започват да се правят на 10 март.