на живо

Реал Мадрид срещу Шалке: Мисията невъзможна за кралскосините

Дори проблемите на "Белия балет" няма да помогнат на немците

Getty Images

1/8 финалната фаза в последните 10 години се превърна в мъчителна за Реал Мадрид, като се започне от серията отпадания (6 на брой) и се стигне до трите поредни класирания след равенство в първия мач. И докато отстраняванията на Лион през 2010/11 и ЦСКА Москва през 2011/12 с класически победи на свой терен все пак бяха нещо като спасителен оазис насред проблемите на този етап за Реал Мадрид в последно време, то трудното класиране след мачовете с Манчестър Юнайтед беше още едно доказателство, че 1/8 финалът е проблем за “белите”.

Миналият и този сезон обаче промениха това статукво. След като за 10 години Реал Мадрид спечели едва две от първите срещи от 1/8 финала си, в две поредни години “Белият балет” спечели и двата мача с общ резултат 8-1. И все жертвата е Шалке. Миналогодишната им липса на късмет се прояви и през този сезон, като кралскосините отново се натресоха на мадридчаните. Подобрението е минимално – миналата година мачът бе загубен с 1:6, а тази – с 0:2 и то само заради “катеначото” и страхотния дебют на 19-годишния вратар Тимон Веленройтер, като и тази година се усеща, че немският тим служи просто като спаринг партньор на “белите” преди важните двубои в по-предните фази.

Това е и проблемът на Шалке – отборът явно не вярва, че има силите и качествата да се бори с европейския шампион. Сякаш отпадането през миналата година с общ резултат 1-9 по-скоро ги е уплашило, отколкото да ги вдъхнови за по-успешно представяне тази. Затова и днешния двубой изглежда протоколен – още повече, че е на “Бернабеу”. Този път освен това Шалке не може да разчита на тактиката “загуба с колкото се може по – малко голове”, защото ако отново се затвори и тръгне в нападение с мисълта да вкара гол, то отпадането ще е гарантирано. Но пък и безрасъдното хвърляне в нападение не е това, на което “кралскосините” трябва да заложат, защото Реал Мадрид е може би най-опасният отбор на контраатаки в света.

Но ако има момент, в който мадричаните са уязвими, този момент е сега. Отборът не спечели два поредни мача в Испания, отстъпи първата позиция в класирането, а напрежението изглежда расте. Като цяло новата година се яви повратен момент за “белите”, тъй като през есента на 2014 Реал чупеше рекорд след рекорд, записа 22 поредни победи, а Кристиано Роналдо бе на върха на световния футбол, взимайки по тази причина и “Златната топка”. Но през 2015 година страницата бе обърната и Реал Мадрид започна да губи точки и да играе много по-неубедително. Роналдо пък явно забрави формата си в 2014, защото от 01.01.2015 досега има реализирани едва 7 гола, а и в личния си живот се появиха проблеми след раздялата с Ирина Шейк. И въпреки това мадридчаните остават един от най-добрите отбори в света.

Затова и всеки различен финал на вечерта от такъв, в който Шалке отпада от Шампионската лига без съпротива, ще изглежда като нереален. Отборът сам си спечели тази слава с посредственото представяне срещу шампионът на Европа и ако иска да се бори срещу нея, тази вечер играчите на немския тим трябва да оставят сърцата си на терена. Но дали това е достатъчно срещу “Белия балет”?