на живо

Реал (Мадрид) вдигна 11-ата след драма с дузпи, Атлетико потъна в сълзи (ВИДЕО)

Хуанфран се превърна в грешника за "дюшекчиите"

Реал (Мадрид) вдигна 11-ата след драма с дузпи, Атлетико потъна в сълзи (ВИДЕО)

Реал Мадрид спечели за рекорден 11-и път Шампионската лига след победа на финала над градския съперник Атлетико с 5:3 след изпълнение на дузпи. 

Редовното време завърши 1:1, а в продълженията не бяха отбелязани голове.

Атлетико за трети път в историята си загуби драматично финала за трофея, след 1974 и 2014 г, и остана без мечтаната титла.

Реал стартира устремно и още в шестата минута беше близо до откриване на резултата. Гарет Бейл центрира остро от фаул към малкото наказателно поле, където Каземиро се измъкна и засече от 3-4 метра, но право във вратаря Ян Облак, който блокира с крак.

След четвърт час "белите" заслужено поведоха. Тони Кроос подаде от фаул от ляво, Гарет Бейл продължи с глава пред вратата и капитанът Серхио Рамос леко отклони с крак топката, която премина между краката на Облак и влезе в мрежата на Атлетико - 1:0. 

Повторенията обаче показаха, че при попадението има засада и главният съдия Марк Клатънбърг е сбъркал.

Така Рамос, който преди две години изравни за 1:1 срещу Атлетико в добавеното време на мача за трофея в надпреварата, спечелен от Реал с 4:1 след продължения, стана едва петият футболист с гол в два финала на Шампионската лига. Останалите са Лионел Меси, Раул, Кристиано Роналдо и Самуел Ето'о.

След вихрените начални минути Реал постепенно се поприбра и даде възможност на съперника да изравни играта, макар че със стабилните си действия в отбрана не позволи сериозни опасности пред Кейлор Навас.

Атлетико стигна до само едно по-добро положение, но Антоан Гризман стреля край целта от 22 метра в 43-ата минута.

В началото на втората част "червено-белите" получиха отлична възможност да изравнят. Минута след подновяването на играта с неумело действие в наказателното поле Пепе изрита Фернандо Торес и английският главен арбитър Марк Клатънбърг веднага отсъди дузпа. Голмайсторът на тима Гризман застана зад бялата точка и шутира силно в средата на вратата, но право в напречната греда.

Възпитаниците на Диего Симеоне продължиха да натискат и в 54-ата минута отново бяха близо до изравняване. Коке центрира от корнер, Гризман игра с глава и след кратко разбъркване топката отскочи към непокрития Стефан Савич, който от 5-6 метра засече на сантиметри край целта.

Постепенно натискът на Атлетико намаля, а Реал организира няколко опасни контраатаки.

В 70-ата минута Модрич изведе Бензема, французинът напредна, навлезе в наказателното поле и шутира по диагонала от десетина метра, но Облак спаси.

Осем минути по-късно Модрич намери Роналдо, който шутира силно от границата на наказаталното поле, но право в Облак.

Последва пробив на Гарет Бейл през центъра, топката му беше избита и попадна в краката на Роналдо, чийто удар от наказателното поле беше блокиран от словенския страж. Бейл реагира най-добре в ситуацията и отново овладя в наказателното поле, преодоля вратаря и шутира от малък ъгъл, но Савич изби пред голлинията.

В следващото нападение Атлетико изравни. Резервата Яник Ферейра Караско направи 1:1, след като засече отблизо отличен пас на Хуанфран.

В 86-ата минута Модрич центрира от корнер, но Бейл и Пепе си попречиха и ударът с глава отблизо на уелсеца премина над вратата.

В продълженията футболистите на Атлетико изглеждаха по-свежи, но Реал създаде по-добрите положения. В 94-ата минута Иско центрира от корнер и Роналдо стреля с глава, но право в ръцете на Облак.

В самия край Марсело проби и пусна пас към непокрития Лукас Васкес, но младокът се забави при овладяването и ударът му беше блокиран от Люка Ернандес.

Така се стигна до дузпи.

При тях единствен Хуанфран пропусна при четвъртия опит за Атлетико, след като нацели страничната греда, а след него Кристиано Роналдо реши всичко с точен удар от бялата точка.

Така наставникът на Реал Зинедин Зидан печели трофея и като треньор, след като направи това като футболист на "белите" през 2002 година.