на живо

"Вашингтон Редскинс" не издържаха на натиска, сменят името и логото си

Отборът по американски футбол бе обвинен в расизъм

"Вашингтон Редскинс" не издържа на обществения натиск и обяви, че се отказва от името и логото си, които скоро ще смени. "Червенокожите" - трикратни шампиони на САЩ в американския футбол, започнаха процеса по ребрандиране на 3 юли, тъй като станаха обект на атаки от коренното население заради расовата натовареност на клуба.

Натискът се засили след протестите заради смъртта на Джордж Флойд, когато трите основни спонсора на "Редскинс" - "Найк", "ФедЕкс" и "Пепси", пожелаха промяна на името и логото, представляващо лицето на индианец в профил.

Призивът бе подкрепен от 87 компании-рекламодатели, чиито активи се оценяват на общо над 620 млрд. долара.

Против ребрандиране се обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, който смята, че то е грешка и проява на слабост. Той изрази разочарованието си, че и бейзболният "Кливланд Индианс" тръгна по същия път.

"В миналото отборите се кръщаваха по такъв начин, че да носят символ на сила със себе си, а не на слабост. Сега "Вашингтон Редскинс" и "Кливланд Индиънс" (МЛБ), два славни спортни клуба, ще сменят имената си, за да бъдат политически коректни.", написа Тръмп в социалната мрежа "Туитър".

Тагове: