на живо

Ричард Дън пред bTV: Бербатов, Мартин и Стилиян имат опита, идеите и знанията

Бившият ирландски национал говори за българския футбол, мачовете с "лъвовете" и измамата на Анри

Ричард Дън пред bTV: Бербатов, Мартин и Стилиян имат опита, идеите и знанията

Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров имат опита, идеите и знанията да управляват умело българския футбол. Това заяви в интервю пред bTV бившият ирландски национал Ричард Дън.

Защитникът, който прекара кариерата си предимно в английската Висша лига (431 мача), се върна към спомените от трудните мачове срещу "лъвовете", както и от измамата на Тиери Анри, класирала Франция на Мондиал 2010 за сметка на Ирландия.

"С хора като Димитър Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров е много важно да се използва техният опит, защото те ще направят вашия тим силен. Знаят отлично как точно. С опита и постиженията, които те имат в националния отбор, могат спокойно да ви кажат защо България в момента не е стигнала до пълния си потенциал. Могат да посочат причините националният ви отбор да не е участвал скоро на европейско или световно първенство. Бербатов, Мартин и Стилиян имат опита, идеите, играли са в много големи мачове и знаят как работи една организация.", коментира Дън.

"От времето ми, прекарано със Стилиян Петров (в "Астън Вила" между 2009 и 2013 г.), мога да ви кажа, че той със сигурност има качествата да води. Страхотен човек е и мисли в правилната посока. Стан знае какво е необходимо, за да има прогрес. Ако трябва да бъда честен, не съм запознат с презентацията им на президентската кандидатура на Бербатов, но Стилиян е човек, който разбира от футбола и знае как да го управлява. Стан би изградил успешна структура."

Снимка: Lap.bg

Запитан какво смята за оттеглената оставка на Борислав Михайлов като президент на БФС, Дън бе категоричен, че е невъзможно това да се случи в друга държава.

"Няма значение дали са минали 6 месеца или 12 месеца. Няма как да се завърнеш след расистки скандал. Така само вървиш назад. Ако искаш нещата да се развиват към едно по-добро бъдеще, трябва да дадеш път на новата генерация да управлява. Не е само за доброто на отбора. Това, което трябва да се направи, е за държавата и за спорта, за да се движи в правилната посока. За да може после отборът да ви представя на световно ниво, а вие да имате поводи за гордост."

Дън има два мача срещу България - равенства 1:1 в квалификациите за световното първенство през 2010 г. Един от двубоите е специален за него.

"Спомням си добре мача в Дъблин. Игра се на "Кроук Парк", защото националният стадион бе в ремонт. За нас ирландците беше специално да играем там. Спомням си гола, който отбелязах срещу вас още в самото начало. Едно от нещата, които няма да забравя, е че Стилиян Петров бе играч на мача, а ние извадихме късмет, че се добрахме до равенство. Стилиян просто бе най-добрият на терена."

"Относно втория мач – мисля, че двата отбора бяха доста равностойни, а и останалите в групата бяха много добри. Смятам, че ако сега, както Ирландия, така и България, погледнат назад към тези футболисти, които имахме, бихме се съгласили, че са много по-добри от сегашните."

"Ще ви издам нещо - за мача в София бях контузен. В съблекалнята на ст. “Васил Левски” лекарският екип ми би инжекция в коляното. Смятам, че се представих добре, спомням си и гола, който отбелязах. Имахме пряк свободен удар. Секунди преди изпълнението Джон О'Шей дойде при мен и ми каза "Ще увлека Бербатов, искам ти да играеш с глава". О'Шей се справи, а аз вкарах."

Тогава Ирландия стигна до бараж за участие на мондиала, в който загуби от Франция с общ резултат 1:2. "Петлите" се наложиха благодарение на игра с ръка на Тиери Анри, асистирал на Уилям Галас за решителния гол. Дън сподели, че Анри признал за измамата, но така и не поднесъл своите извинения.

"Ако трябва да бъда честен, не очаквам извинение от Анри. Точно заради това хората в Ирландия не го харесват. Това е тема, която се коментира до ден днешен. Ако някой ме попита дали бих направил това, което Анри стори срещу нас, щях да ви отговоря с "да". Това е футболът. По време на мач се опитваш да направиш всичко възможно твоят отбор да стигне до финала. Едва ли Анри е започнал двубоя с мисълта, че ще играе с ръка, за да асистира за победния гол. Той със сигурност се чувства неудобно. Аз нямам добри спомени от Анри заради този момент и много други, но той направи доста за страната си. Не мисля, че бе чак толкова зле, защото аз бих сторил същото."

"Ако тогава имаше VAR, със сигурност щеше да е различно. Съдията щеше да разгледа ситуацията. Всички обаче видяхме, че системата за видеоповторения може да бъде и не чак толкова добро нещо. Смятам, че създава проблеми във Висшата лига."

Какви са впечатленията на Дън от Мартин Петров и Валери Божинов, с които бе съотборник в "Манчестър Сити" между 2007 и 2010 г., и още - вижте във видеото. 

А коментара на ирландеца преди финала в Шампионската лига между "Сити" и "Челси" - очаквайте утре в студиото ни преди битката за трофея от 21:00 ч. по bTV Action.