на живо

"Рилски спортист" грабна Купата на България за втора поредна година

Тимът на Людмил Хаджисотиров пречупи "Левски" в зрелищен финал

Lap.bg

"Рилски спортист" е новият стар носител на Купата на България по баскетбол! Във финала тимът на Людмил Хаджисотиров се наложи с 92:86 над "Левски" в зрелищен двубой, игран в "Арена Ботевград".

Отборът от Самоков е първият, който успява да защити трофея си в последните 10 сезона. Триумфът в турнира е четвърти за "Рилски" след успехите през 2016, 2018 и 2021 г. За "Левски" остава разочарованието от второто поредно поражение в спора за Купата. "Сините" отстъпиха на същия съперник и миналата година, като тогава битката се проведе в Панагюрище.

Снимка: Lap.bg

Срещата днес започна отлично и за двата отбора, които показаха ефективност при стрелбата от тройката. В края на първата четвъртина "сините" имаха аванс от 2 точки при 30:28.

"Рилски спортист" тръгна мощно във втория период и стигна до обрат, но не съхрани аванса си дълго. "Левски" навлезе в серия от 10-2, за да поведе с 43:38. Самоковци изравниха, селекцията на Константин Папазов обаче демонстрира характер и на полувремето таблото показваше 53:45 в полза на столичния гранд.

"Левски" се отпусна след почивката и позволи обрат, но все пак излезе напред в края на третата четвъртина при 69:67 след кош на Марио Литъл.

Снимка: Lap.bg

Последната четвъртина продължи равностойна игра, преди "Рилски спортист" да обърне до 84:82 след страхотни 8 поредни точки. В заключителните минути над всички беше Брендън Браун от самоковския тим. Именно точна стрелба на американеца при 19 секунди до сирената се оказа решаваща.

Браун беше най-резултатен за победителите с 28 точки, докато 21 за триумфа добави Павлин Иванов. Над всички във финала бе Марио Литъл от "Левски", който отбеляза 30 точки.

Снимка: Lap.bg

Стартовите петици

"Рилски спортист": Брендън Браун, Павлин Иванов, Златин Георгиев, Алекс Симеонов, Трей Портър

"Левски": Джош Паркър, Венцислав Петков, Марио Литъл, Цветомир Чернокожев, Ивица Радич

Снимка: Lap.bg