на живо

Рим - непревземаемата крепост за ЦСКА (ВИДЕО)

"Червените" правят трети опит да победят "Рома" във Вечния град

Рим - непревземаемата крепост за ЦСКА (ВИДЕО)

Историите за отборите, с които ЦСКА е успявал да се справи в евротурнирите през годините, се предават от дядо на внук. "Ювентус", "Ливърпул", "Аякс", "Нотингам" са част от футболната карта на Европа, която "армейците" завладяват. Рим обаче неслучайно е Вечния град, а Рома засега пази крепостта непревземаема.

За първи път "червените" от София и "римските вълци" се изправят един срещу друг през 1983 г.

Снимка: cska.bg

"Първият мач беше на "Българска армия", загубихме 1:0 с гол на Фалкао", спомня си легендата на ЦСКА Георги Велинов.

В онзи шеметен отбор на "Рома" личат още имената на Бруно Конти, Карло Анчелоти, Роберто Пруцо. С представянето си у дома обаче ЦСКА загатва, че реваншът ще е труден. Наясно за това са и италианските тифози. 60 000 посрещат Велинов и компания на стадион "Олимпико".

Снимка: cska.bg

"Не очаквах толкова много народ да има. Публиката не беше много враждебна. Все пак имаше крайни ултраси от техните. Имаше и наша публика между другото", разказва Велинов.

Мачът се провежда на фона на напрежение по оста София - Рим. Двете държави са в конфликт, след като българинът Сергей Антонов е задържан в италиански арест с обвинения за съучастие в нападението над папа Йоан Павел II. Покушение върху него означава посегателство върху сърцето на римо-католическата църква - Ватикана.

"За да няма напрежение, беше ни казано да не коментираме темата от политическа гледна точка. С нас имаше ръководители от Държавна сигурност, които следяха за реда", разкрива Илия Войнов.

Снимка: cska.bg

След тренировката в деня преди мача той намира в хотелската си стая портмоне, а в него - много пари, документи и чекови книжки.

"Бях сам в стая настанен. Оправях си леглото и ми се стори нещо странно под матрака, погледнах – портмоне. Дори с разписани цифри на чековете", сеща се той.

19-годишният тогава футболист връща портмонето незабавно!

"Предупредих нашите ръководители, предадохме го на рецепцията. Случаят се забрави. Не мога да кажа със сигурност дали е било подхвърлено, според мен, най-вероятно да. Случаят беше потулен много бързо, но ми е останал в съзнанието. Футболистите бяха много възпитани, много всеотдайни, много културни. Много се уважавахме. Винаги са вървели ръка за ръка, както политиката, така и спортът. Когато всичко е чисто, когато всичко е с някаква цел, гоним някакви резултати – винаги има полза и от едното, и от другото", анализира днес той.

Снимка: cska.bg

Въпреки че очакват пристигането на карабинери, българите се разминават без последици. На терена обаче шансът е на страната на домакините.

"Този мач си го спомням, че вкараха гол от 20 метра засада", пази още емоциите Велинов.

Нов шанс за ЦСКА да се справи с "Рома" се появява 26 години по-късно - през 2009 г.

"Самото усещане, че млад отбор, в случая нашият на ЦСКА, се класира до групите на Лига Европа – това беше безценен опит за нас", разказва една от изгряващите звезди тогава Иван Иванов.

Снимка: cska.bg

Жребият събира двата тима отново в групите на втория по сила европейски клубен турнир.

"Определено "Рома" е един от отборите, които привличат интереса особено по онова време и заради своя капитан, дори и втория капитан – в случая Де Роси", разказва той.

Макар и суперзвездата Франческо Тоти тогава да не играе, младият отбор на Любослав Пенев ще пази емоцията винаги.

"Със сигурност емоцията беше доста голяма! Особено това митичното на град Рим представляваше голям интерес за всички нас!", казва още Иванов и добавя с какво ще помни цялостното представяне в груповата фаза.

"Аз тогава бях с дълга коса и през целия този период Любо Пенев постоянно ми казваше, че трябва да се подстрижа, защото косата ми пречи по време на мачовете", разказва защитникът

Преди гостуването на "Динамо" Москва футболистът се подстригва сам "нула номер".

Снимка: cska.bg

"На другия ден на летището минах покрай всички мои съотборници и дори журналисти, които се бяха събрали. Никой не можеше да ме познае. И до ден днешен, като се съберем с хората от този отбор, най-много за това се шегуваме", смее се Иванов.

Въпреки усилията на ЦСКА, "Рома" и тогава побеждава с 2:0, за да се стигне до днес – още 10 години по-късно, когато друг млад отбор ще опита да превземе "Олимпико" - мечтата на поколенията от 1983 г., през 2010 г. до днес.

"Да играеш напълно освободен психически, за да можеш да покажеш 100% от своите възможности– това е най-доброто решение и най-добрата рецепта за всеки един млад футболист", съветва Иван Иванов.

Тагове:

рома цска