на живо

Рискът „Моци” и факторът „скорост”

„Лудогорец” линия по линия преди сблъсъка с „Виктория”

Само две стъпки. Толкова останаха на "Лудогорец" по пътя към парадния вход на Шампионската лига. Стъпките обаче трябва да са огромни! Съперникът на "зелените" в последния кръг от квалификациите - "Виктория" Пилзен, е изключително класен и опитен отбор. За победа срещу него се изисква перфектна игра и себераздаване отвъд стандартите.

При успеха с 4:2 в реванша срещу "Цървена звезда", "Лудогорец" показа, че може да играе като голям тим, чийто амбиции съвпадат с показаното от футболистите самочувствие. Играчите обаче са наясно, че все още не са постигнали основната си цел, а успехът в Белград просто направи препятствията по финалната права с едно по-малко.

Последното със сигурност ще е най-високо от всички! Точно затова треньорът на "Лудогорец" Георги Дерменджиев се нуждае от перфектни изяви от всеки свой футболист, във всяка фаза на играта и във всяка зона от своята тактическа схема.

Вратар

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Както при похода до 1/8-финалите на Лига Европа през сезон 2013/14, така и при първото влизане в групите на Шампионската лига през следващата кампания, заслугите на Владислав Стоянов са безспорни! Стражът на "Лудогорец" често е обвиняван, че не поддържа достатъчно добра спортна форма, както и че не е постоянен в изявите си.

Това обаче няма никакво значение, когато дойде време за истински значимите двубои. В тях 29-годишният вратар използва повишения адреналин по възможно най-добрия начин, демонстрирайки не просто класа, а световна класа! Освен че предотвратява доста голове във вратата на своя тим, страхотните му спасявания дават допълнителна увереност и на футболистите пред него, които знаят, че дори и да сгрешат, Стоянов е готов да компенсира! А дори и необичайни обстоятелства да отстранят Владо от вратата, Моци винаги е готов да сложи ръкавиците..

Защита

Снимка: БГНЕС

Именно героят на "орлите" от реванша със "Стяуа" през 2014 г. изглежда като най-колебливия играч на "Лудогорец" в последно време. В почти всеки мач румънецът прави поне по една твърде груба грешка, която понякога води и до гол. Също така, със закъснелите си действия при опити да отнеме топката от съперник, често рискува да бъде изгонен от игра. За да бъде стабилна отбраната на "Лудогорец" срещу "Виктория", Моци трябва да е далеч по-концентриран и сигурен в отиграванията си. Така ще помогне и на своя нов партньор в центъра - Хосе Луис Паломино. Аржентинецът ще замества наказания Игор Пластун и това може да изкуши съперника да опита да пробие защитата на "зелените" именно през центъра. 26-годишният южноамериканец обаче има нужния опит от мачовете за френския „Метц” в Лига 1 и Лига 2 през последните два сезона и сега е точното време да ни покаже своята класа.

Полузащита

Ясно е, че Светослав Дяков отново ще трябва да върши много черна работа, за да спира атаките на съперника. Задачата му обаче става по-сложна от обикновено, защото Абел Анисе пропуска срещата поради контузия. Мадагаскарецът бе в отлична форма и по чудесен начин си поделяше отговорностите в центъра на терена с капитана на отбора. При създалата се ситуация, срещу чешкия шампион Дяков най-вероятно ще съсредоточи усилията си в отбрана, а един измежду Андрей Препелица и Лукас Саша ще трябва да помага за организирането на атаките. Още едно ново партньорство, чийто синхрон ще бъде ключов за евентуална крайна победа на "Лудогорец".

Нападение

Снимка: www.ludogorets.com

Най-силната зона в играта на родния шампион! С хеттрика си срещу "Цървена звезда" Вандерсон показа, че е готов да решава мачове с индивидуалната си класа. Нещо, което отлично умее и навлизащият във форма негов сънародник - Марселиньо. Джонатан Кафу също се вписва все по-добре в тима от Разград и е не по-малко опасен. И тримата могат да спрат дъха на всеки футболен фен с невероятната скорост, която показват на контраатака. Именно чрез бързите нападения зашитата на "Виктория" може да бъде поставена под постоянно напрежение.

Голямата въпросителна е дали Дерменджиев ще гласува доверие на най-скъпоплатения футболист в отбора си - Клаудиу Кешеру. Румънецът изглежда сякаш все още не е приключил лятната си почивка, а с по-тромавото си придвижване отнема от скоростта в офанзивен план. Не е изключено той да започне срещата в София на резервната скамейка. Тогава Кафу ще води атаката, а място сред тройката атакуващи халфове ще получи Джоди Лукоки или Върджил Мисиджан.

Предвид организирана игра на съперника в отбрана, надали "орлите" ще получат толкова много голови възможности, колкото срещу "Цървена звезда". Затова е важно от всяка добра ситуация пред вратата на чешкия тим да се печели максималното, а пропуските на 100-процентови положения да бъдат сведени до минимум.

Ако бъдем идеалисти и приемем, че всичко казано дотук се изпълни по време на двата мача в София и Пилзен, то "Лудогорец" би трябвало да преодолее "Виктория" и за втори път в историята си да играе в груповата фаза на Шампионската лига.

Едно е сигурно - очакват ни нови луди минути и емоционални моменти с двубоите на "Лудогорец" в Европа!

Не пропускайте сблъсъка в ефира на bTV Action в сряда от 21:45 ч.