на живо

Ритуалите на Рафаел Надал - мания или суеверие

Списък с всички странности на бившия световен №1 в тениса

Съперникът на Григор Димитров в полуфинала на Откритото първенство на Австралия, Рафаел Надал, до голяма степен е тенисистът с най-много суеверия и ритуали.

Испанецът обаче твърди, че всичките му странности преди, по време или след мач са по-скоро механизми, които му помагат да се съсредоточи.

Както и да ги наречем, е факт, че са много. Опитахме се да подберем по-голямата част от тях.

1. Излиза на корта с ракета в ръка

2. Прескача линиите първо с десен крак и избягва да стъпва на тях

3. С идването на корта поставя сака си на пейката и ID баджа си с лице нагоре

4. Разбира се – придърпването.

5. Дори и да го чакат, Надал не нарушава ритуалите си

6. Сваля якето си докато скача.

7. Яде гела си за енергия винаги по един и същи начин с 4 внимателни изстисквания

8. Скача по време на жребия

9. Тича до основната линия за загрявка

10. Взима си винаги леден душ преди да излезе на корта

Разказва за това в автобиографията си от 2011 г.

„Душ с вледеняващо студена вода. Правя го преди всеки мач. Това е моментът, след който няма вече връщане назад. Под ледената вода влизам в друго пространство, в което най-добре усещам силата си. Концентрирам се максимално и влизам във фазата, в която тялото се доверява на инстинктите си. Предстои само битката", пише Надал.

11. Иска кърпа след всяка точка

12. При смяна на полетата изчаква противника да мине пръв и след това прескача линията с десен крак

13. Пие възстановителната напитка, а после водата. Винаги в един и същи ред

14. Поставя ги винаги по един и същи начин

Снимка: AP
„Поставям ги пред стола ми вляво. Едната бутилка е зад другата и са насочени към корта. Някои казват, че това е суеверие, но не е. Ако беше такова, защо го правя и когато печеля, и когато губя? Това е начин да въведа себе си в мача. Подреждам всичко така, както е подредено в главата ми”, разказва Надал за този ритуал.

15. Постоянно пипа носа, косата или фланелката си

16. Когато се преоблича преди, по време или след мач, винаги иска допълнително кърпи

Снимка: USA Today

Рафаел Надал ги нарича рутинни механизми, но специалист вече изрази притеснения относно състоянието на психиката му.

След двубоя на Надал с Гаел Монфис от третия кръг на Откритото първенство на Австралия австралиецът д-р Кристофър Моган заяви пред „Канал 7”:

„Не е възможно да диагностицираш някого без да си говорил с него, но си мисля, че има психологически нарушения. Надал има индикации за обсесивно-компулсивно разстройство. 2 до 3 процента от хората в целия свят страдат от тази болест и вероятно биха се идентифицирали с него, когато прескача линиите или когато поставя бутилките си поред, много внимателно.”

Д-р Моган допълва, че това са механизми, но с тях 9-ият в световната ранглиста се опитва да контролира безпокойството си. Така той получава „точното” чувство.

„Не може да се почувства точно, ако не подреди бутилките си. Това му донася чувство на завършеност. Ако остави нещо незавършено, изпитва стрес.”, добавя още д-р Моган.

Снимка: Getty Images

Чичото на Надал и негов треньор – Тони Надал, също е говорил за ритуалите на племенника си. Той смята, че всеки от нас правя безсмислени неща постоянно.

„Казвал ми е, че не може да спре да ги прави и аз му отвърнах да продължава. Те не влияят зле на играта му, но ако той се нуждае от тях за да играе добре, това вече е лошо”, заяви Тони Надал през 2012 г.