на живо

Ривалдо: Куман умее да работи с младите таланти, за разлика от Зидан

Легендата на "Барселона" коментира ситуацията в отбора преди финала за Суперкупата

Легендата на "Барселона" Ривалдо се изказа ласкаво за треньора на тима Роналд Куман. Бразилецът, който носи синьо-червения екип между 1997 и 2002 г. и отбеляза 86 гола в 157 мача, заяви, че нидерландският наставник работи отлично с млади таланти и умее да ги развива, за разлика от Зинедин Зидан в големия съперник на каталунците "Реал" Мадрид.

"Винаги съм казвал, че ключът към развиването на талантите е да не ги поставяш под прекалено напрежение. Смятам, че Куман се справя в това отношение, интегрирайки момчета от школата в един отбор, воден от ветерани като Бускетс, Меси и Алба. Роналд заслужава уважение и признание за работата си. В "Реал" Мадрид Зидан прави точно обратното с играчи като Валверде, Родриго и Винисиус."

"Четох даже, че Винисиус е бил наказван, тъй като не се откъснал от телефона си по време на разбор. Проблемите не се решават по този начин и не можеш да лишиш младок от игрови минути, защото така вредиш на отбора. За подобно провинение да си готов да извадиш футболист от ключови двубои... Обикновено решението е глоба.", каза Ривалдо.

48-годишният бивш футболист, двукратен шампион на Испания с "Барселона", коментира и драматичната победа срещу "Реал Сосиедад" в полуфиналите за Суперкупата на страната, дошла след продължения и дузпи. Ривалдо отличи вратаря Марк-Андре тер Стеген.

"За мен той е №1 на своя пост в модерната история на "Барселона". Поставям го дори пред Виктор Валдес. Мнозина няма да се съгласят, защото те всъщност имат сходен стил, но смятам тер Стеген за по-добър. Не е само класен вратар, вдъхва спокойствие и с топка в крака", коментира Ривалдо, който следи внимателно изявите и на Усман Дембеле в нападение.

"В последните срещи показа частичка от огромния си потенциал. Трябва да продължи да работи, за да прогресира. Признавам, че в миналото съм го критикувал, но винаги съм казвал, че е страхотен играч, на когото е нужно да запази фокуса си върху футбола и "Барселона". Може да играе умело и с двата крака, силен характер е. Просто трябва да е концентриран и ще впечатлява", допълни носителят на "Златната топка" за 1999 г.

В неделя (17 януари, 22:00 ч., bTV Action) отборът на Роналд Куман излиза срещу "Атлетик" Билбао в спор за Суперкупата на Испания. Мачът е първата възможност за нидерландеца да спечели трофей с "Барселона" като треньор.