на живо

Ривър Плейт спечели Копа Либертадорес отново, 19 години по-късно (ВИДЕО)

Twitter

Аржентинският гранд Ривър Плейт спечели за трети път в историята си Копа Либертадорес, след като надигра с 3:0 във финала мексиканския Тигрес. В първия мач преди седмица в Монтерей двата отбора завършиха 0:0.

Това е първи триумф в турнира за Ривър от 1996 година насам, а точни за победата бяха Лукас Аларио, Карлос Санчес и Рамиро Фунес Мори.

Пред препълнените трибуни на "Монументал" и поройния дъжд, изсипващ се над столицата на Аржентина, Аларио откри с глава в 45-та минута, а 30 минути по-късно Санчес удвои от дузпа. Крайният резултат бе оформен от защитника Мори, който се разписа след центриране от корнер в 79-ата минута.

Със спечелената купа треньорът на Ривър Плейт Марсело Гаярдо стана едва седмият в историята, който печели надпреварата и като футболист, и като треньор. За триумфа си той трябва да благодари и на Тигрес, тъй като в груповата фаза на турнира мексиканците показаха феърплей и победиха в последния кръг перуанския Хуан Аурич, само за да може Ривър да продължи напред към елиминациите.

Успехът на  аржентински клуб, който 34 пъти е ставал шампион на страната си, идва само четири години, след като тимът за пръв път изпадна във второто ниво на футбола в Аржентина. Победата осигури на Ривър място на световното клубно първенство, което ще се проведе през декември в Япония.

В същото време Тигрес, бивш отбор на легендата на българския футбол Емил Костадинов, пропусна шанса да стане първият мексикански тим, който печели най-престижното футболно отличие в латиноамериканския футбол.