на живо

"Ривър Плейт" спечели Копа Либертадорес след луд мач в Испания (ГАЛЕРИЯ)

След продължения "милионерите" победиха "Бока Хуниорс" с 3:1

"Ривър Плейт" е новият шампион в турнира Копа Либертадорес - своеобразната Шампионска лига на Южна Америка! Това стана след като "милионерите" победиха своя "вечен съперник" от Аржентина - "Бока Хуниорс" с 3:1 в мач, който се игра на 10 000 км от първоначално планираното място. Футболното дерби между двата гранда бе под номер 248 в историята на съперничеството им.

На стадион "Сантяго Бернабеу" в испанската столица Мадрид двата тима излязоха след като първият мач завърши 2:2. Головете на чужд терен обаче не носеха предимство във финалните срещи, така че всичко щеше да се реши в последните 90 минути.

Снимка: Reuters

Редовното време на мача в дома на "Реал" Мадрид завърши 1:1 (3:3 общ резултат от двата мача) и това наложи двата тима да играят две продължения по 15 минути. Още в началото им "Бока" остана с човек по-малко заради втори жълт картон на Бариош. През вторите добавени 15 минути пък се разписаха Кинтеро и Мартинес, а "милионерите" триумфираха с четвъртия си трофей Копа Либертадорес.

Мачът очаквано започна нервно, а двата отбора се хвърлиха в атака веднага след съдийския сигнал. "Милионерите" все пак бяха по-активни в първите 10 минути. Майдана и Перес имаха възможност да открият резултата за "Ривър", но шутовете им не бяха точни. От "Бока" отвърнаха с атаки на Фернандес и Бенедето. 

В 43-та минута вратарят на символичните гости направи грешка, но успя да запази мрежата си чиста. В последвалата контраатака топката попадна в Бенедето. Той напредна, финтира Майдана и направи резултата 1:0 в полза на "Бока" с прецизен удар в десния ъгъл на вратата.

Снимка: Reuters

Попадението даде криле на "синьо-златните" в началото на втората част. Фернандес стреля, но не успя да удвои преднината на своя тим. Последва спорен момент, когато Прато се измъкна от Магалан, но бе повален. Съдията обаче отказа да отсъди дузпа в полза на "Ривър" и дори не се допита до системата VAR. 

Голмайсторът на "Бока" Бенедето бе заменен в 62-ата минута и като че ли това повлия на съотборниците му. 4 минути по-късно играчите на "Ривър" отново върнаха мача в изходно положение. Точен за 1:1 беше Лукас Прато, който стреля от 10-ина метра и не пропусна вратата на "синьо-златните".

Изравняването успокои страстите на терена и като че ли отборите по-скоро внимаваха да не сбъркат, отколкото търсеха победата. Все пак футболистите на "Ривър" бяха по-активните, но дори в трите минути на продължението на редовното време попадение не бе регистрирано.

В началото на първото продължение от 15 минути Бариош влезе опасно в краката на съперник и получи втори жълт картон. Така той остави съотборниците си от "Бока" с човек по-малко. Очаквано "генуезците" се затвориха и търсеха контраатаката след това, докато футболистите на "Ривър" яростно атакуваха и обстрелваха вратата на Франко Армани. В първото продължение гол нямаше.

Снимка: Reuters

Второто обаче започна с очаквано попадение. 25-годишният Хуан Кинтеро, който е собственост на "Порто", направи резултата 2:1 за "Ривър Плейт" с топовен шут. Изоставането принуди футболистите на "Бока" да се мобилизират и да опитат да изравнят, но те така и не намериха възможност, освен гредата в последните минути. Вместо това Мартинес отбеляза още едно попадение за "милионерите" в самия край на продълженията и така мачът завърши с победа 3:1 за "Ривър Плейт" и нов трофей във витрината на отбора.

Снимка: Reuters

За 25-и път Копа Либертадорес попада в ръцете на аржентински тим. За шампионите това е четвърти трофей от шести финал, в който играят. "Ривър" е печелил трофея през 1986, 1996 и 2005 година. "Бока" пък ще трябва да се примири с мястото на подгласник за пети път в историята. Иначе "синьо-златните" имат 6 трофея от турнира във витрината си. Рекордьор по купи от Копа Либертадорес остава друг аржентински тим - "Индепендиенте". "Червените" не са губили никога в 7-те финала, в които са играли.

"Ривър Плейт" и "Бока Хуниорс" никога не бяха играли един срещу друг в решителните две срещи в турнира до тази година. От следващото издание шампионът на надпреварата, която се провежда от 59 години, ще се определя в един мач.

Снимка: Reuters

Втората среща от финала между двата аржентински съперници трябваше да се състои на 24 ноември на стадион "Монументал". При пристигането на футболистите на "Бока Хуниорс" на съоръжението автобусът им бе атакуван от фенове на противниковия тим и това наложи отмяна и преместване на мача в Испания. При това "Ривър Плейт" загуби домакинското си предимство на трибуните. Заради жестоката вражда между агитките на двата тима, по време на дербитата помежду им е позволено само феновете на отбора-домакин да присъстват. 

На "Бернабеу" обаче по равен брой билети имаха феновете на двата отбора.

От трибуните Суперкласикото на Аржентина изгледаха цяла плеада футболни звезди, сред които Лионел Меси, Диего Симеоне, Пауло Дибала и Антоан Гризман.