на живо

Бивш №4 в тениса: Търсил съм начини да се самоубия

Робин Сьодерлинг направи разтърсваща изповед

В най-силните дни от кариерата си Робин Сьодерлинг бе сред водещите тенисисти в света. Бившият №4 обаче изигра последния си мач, когато бе само на 27 години. В разтърсваща изповед пред шведската национална телевизия той сподели, че причините да каже "сбогом" на тениса толкова рано са били паническите атаки и депресията. Заради тях Сьодерлинг дори търсил в "Гугъл" как да сложи край на живота си.

"Изравних всичко със земята, включително и себе си", казва Сьодерлинг, чийто последен двубой на корта е победата срещу Давид Ферер, донесла му титлата в Откритото първенство на Швеция през 2011 г.

"По пътя към дома ми в Монте Карло, попаднах в "бездна без кислород". Само допреди няколко часа бях изиграл един от най-силните си мачове. Но имаше прекалено много напрежение. Тогава бях готов да приема загуби само срещу тримата пред мен в света. Останалите трябваше да побеждавам. При пораженията беше тежко. Смятах се за провал, за загубеняк. В крайна сметка всичко това ми дойде в повече. Тялото ми също не издържа и през 2011 г. бях диагностициран с инфекциозна мононуклеоза.", споделя шведският тенисист.

След като прекъсна с тениса през 2011 г., Сьодерлинг така и не се завърна на корта. Прекрати кариерата си през 2015 г., когато бе на 31 години. Тогава осъзнава, че за да си върне живота, трябва да се отдалечи от тениса. Отнема му 6 години и половина, но вече е здрав.

"Открих, че е имало моменти, в които съм търсил в "Гугъл" начини да сложа край на живота си. Нямам спомени да съм мислил за това, но се оказва, че съм стигнал дотам, след което съм се върнал обратно. Никога не съм искал да умра. Но в онзи период всичко беше по-добро от живота, който водех. Той представляваше безкраен ад.", споделя Сьодерлинг.

Сега той разказва своята история с идеята да покаже, че спортистите от световна класа водят и битки, за които хората не подозират. Историята му е и предупреждение към тях да търсят баланса между кариерата и личния си живот.

Тагове: