на живо

Родна двойка в тениса на маса смени залата с планината (ВИДЕО)

Среща с двама от най-добрите ни състезатели - Мария Йовкова и Денислав Коджабашев

Двамата от най-добрите български състезатели в тениса на маса - Мария Йовкова и Денислав Коджабашев, смениха тренировките в залата с походи в планината. Двойката използва спирането на сезона заради пандемията и социалната изолация като възможност да прекара повече време заедно - нещо, което обикновено е ограничено от натоварения им график. И Йовкова, и Коджабашев обаче продължават да мечтаят за Токио 2021. 

"Със сигурност в началото ни беше много трудно, защото, като активни спортисти, тенисът на маса е свързан с изключително много пътувания по състезания, постоянно на тренировки, а в един момент всичко това приключи. Много е странно, докато свикнеш и се адаптираш вече към нов режим на протичане на деня. Като цяло - ставаме сутрин, пием кафе, после тренираме, гледаме да си запълваме времето с различни неща", сподели Йовкова, която има в актива си европейска и балканска титла на двойки.

"На мен, честно казано, за пръв път в живота ми се случва да не играя тенис на маса в толкова дълъг период, а от 18 години се състезаавам. Да спра за месец и половина, освен че можем да правим физическа подготовка, без тенис на маса, е наистина много странно за мен. Не е трудно, защото всъщност аз имах нужда от такава почивка, един такъв период, но справяме се и гледаме да компенсираме с физическа подготовка."

 
 
 
View this post on Instagram

Happy birthday, my champion!

A post shared by Maria (@mariakyovkova) on

"Ние имахме много варианти, но предпочетохме да си починем наистина от тениса на маса, защото всеки ден си в залата и ежедневието е едно и също. Сега е малко по-различно. Странно е, но свиква се. Пъзели редим много, настолни игри, карти играем, правим походи в планината - тук имаме тази възможност.", добави Коджабашев, който е един от най-успешните ни параатлети в последните години.

"Ние винаги се дразним един друг, това е неизбежно. Нямаме нужда от пандемия, за да се "хапем". Но това са нормалните неща. Често казано, аз се чувствам много добре, защото ние нямаме толкова възможност през годината, тъй като всеки пътува по състезания в различни шампионати. Сега е прекрасното време да сме си заедно постоянно.", продължи той.

"Категорично Дени готви повече от двама ни в момента, което не е много хубаво. Той обича да го прави, на него му е хоби, докато мен не ме влече толкова, не ми е толкова интересно. Но все пак, с удоволствие понякога, когато ми дойде музата, влизам в кухнята и готвя някое сладко нещо"

"Вярно е. Готви рядко, но вкусно. Докато на мен ми е хоби, обичам да прекарвам време в кухнята. Разтоварвам, честно казано, и за мен не е никаква тежест готвенето. Рибена супа мога да приготвям много добре. Морските деликатеси са моята страст - риба, калмари, скариди. Любимото ми иначе е пиле с ориз, колкото и просто да звучи. Това е нещо, което много обичам.", сподели Коджабашев.

"Ако трябва да съм честен, на мен абсолютно нищо не ми липсва в момента. Имам си природа, Мария е до мен. Единствено, че моето семейство е във Варна. Тенисът на маса мога да кажа, че ми липсва, но на Мария залата ѝ липсва повече"

"Когато бяхме на състезание, на турнир в Полша, играхме два дни, след което го прекратиха заради коронавируса. За мен беше изключително странно. Много добре ми се получаваха нещата на това състезание, нямах загуба и те в един момент го прекратиха... За първи път ми се случва, но със сигурност тези мерки са били за добро. Винаги, когато влизахме в залата, имаше дезинфектант за ръцете, мериха ни температурата. Организаторите винаги са се грижили за безопасността на състезателите", разказа Йовкова.

 
 
 
View this post on Instagram

First post for 2020 #tabletennis #practicing #gettingbetter

A post shared by Maria (@mariakyovkova) on

"Интересното е, че прекратиха всички първенства по средата на сезона. В крайна сметка всяка държава реши по различен начин дали да продължи, дали да прекрати, защото в най-силните лиги си има водачи и такива, които изпадат. Всеки с противоречиви мнения дали да продължи, както във всеки спорт. В крайна сметка 90% от шампионатите прекратиха, а международният календар на федерацията го спряха края на до юни, до юли мисля даже."

"Като апокалипсис - абсолютно всичко спира и загубите, според мен, ще са страшно големи за спорта, не само за тениса на маса. И финансовите загуби за хората, които подпомагат спорта, ще са сериозни. Много трудно ще се възстанови всичко това."

 
 
 
View this post on Instagram

#loveher

A post shared by Denislav Kodjabashev (@kodjabashev) on

"Всеки спортист се в готвил за цикъл от четири години. Сега, когато добави една, ще трябва да излезе от форма и отново да влезе. Нещата не са по-различни - дали тази, дали по-следващата година. Продължаваш да се готвиш, пък каквото стане", допълни Коджабашев за отложената с една година олимпийска мечта.

Нежната част от дуото пък вижда в спирането на сезона и отлагането на олимпийските игри възможност.

"Мисля, че ще имам още по-големи шансове даже, защото може би ще направят някакви промени в регламента. Надявам се да се класирам наистина. В момента съм 119-та в световната ранглиста, а на игрите участват 82 състезателки, ако не се лъжа."

А кога очакват да се завърнат в залата и кои от над 20-те книги, които Дени си е взел, препоръчват - вижте във видеото.