на живо

"Ролан Гарос" ще приема само по 1000 зрители на ден

Заради усложнената епидемична обстановка във Франция

Тазгодишното издание на "Ролан Гарос" ще приема само по 1000 зрители на ден. След като намалиха позволения брой фенове от 11 500 на 5000 преди седмица, организаторите обявиха, че усложнената епидемична обстановка в страната ги е принудила да редуцират още цифрата.

Решението идва ден след пресконференцията на директора на турнира Ги Горже, в която той изрази надежда, че "Ролан Гарос" ще може да поеме 5000 зрители по трибуните, въпреки строгите мерки за спортните събития, оповестени от френския министър на здравеопазването Оливие Веран.

"Турнирът се провежда на площ с размерите на 15 футболни игрища. На открито е и ще бъдат спазени всички необходими мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Уверени сме, че ще получим разрешение за 5000 зрители дневно.", коментира Горже.

Впоследствие обаче премиерът Жан Кастекс подчерта, че "Ролан Гарос" няма да бъде изключение.

Случаите на COVID-19 във Франция достигнаха рекорден брой на дневна база от началото на пандемията - над 16 000. Заболелите в страната са близо 500 000, а починалите - повече от 31 500.

В Париж България ще има двама представители в основната схема. При дамите завърнала се наскоро, след три години извън корта заради майчинство, Цветана Пиронкова излиза срещу Андреа Петкович в първия кръг. В основната схема при мъжете Григор Димитров започва участието си на "Ролан Гарос" срещу Грегоар Барер.