на живо

Роман Абрамович се оттегля от "Челси"

Руският милиардер излезе със съобщение

Reuters

Руският милиардер Роман Абрамович се оттегля от "Челси". Той обяви решението си с кратко съобщение.

Абрамович си тръгва на фона на руската инвазия в Украйна. Той съобщи, че оставя управлението в ръцете на благотворителната фондация на клуба.

Санкциите, които Запада наложи и ще продължава да налага на Русия и Путин заради военните действия в Украйна вероятно ще засегнат и Абрамович, който е смятан за приближен на руския президент.

"По време на почти 20-годишния си период като собственик на "Челси" винаги съм виждал ролята си на пазител на клуба, чиято работа е да правя всичко по силите си клубът да бъде възможно най-успешен, да градим бъдеще заедно, както и да играем положителна роля в обществото", пише Абрамович.

Снимка: Reuters

"Винаги приоритет ми е било добруването на клуба. И оставам отдаден на тези ценности. Затова днес предавам грижата за "Челси" в ръцете на хората, управляващи Благотворителната фондация на "Челси".

"Смятам, че това са хората, които най-добре ще се грижат за интересите на клуба, играчите, щаба и феновете.", пише още той.

Абрамович купи "Челси" през 2003 г., като оттогава тимът стана 5 пъти шампион на Англия, а през 2012 и 2021-а спечели Шампионската лига. Само преди няколко седмици лондончани вдигнаха за първи път трофея на световното клубно първенство.

Снимка: Reuters

Оттеглянето на милиардера се случва само ден преди финала за "Карабао Къп", в който "Челси" ще се изправи срещу "Ливърпул".