на живо

Ромарио е на път да пребори диабета

Легендарният бразилец изглежда слаб и източен, но възстановяването му върви успешно

Легендата на бразилския футбол Ромарио е на път да се пребори окончателно с коварната болест, с която бе диагностициран преди време – диабет.

Наскоро световният шампион от 1994 г. със Селесао се подложи на тежка животоспасяваща операция. Въпреки че бившият футболист постепенно се възстановява, на първите му снимки в медийното пространство след интервенцията се вижда, че той изглежда изключително слаб и изтощен.

„В момента съм на 51 години. Мога да кажа, че се чувствам по-добре от всякога”, коментира Ромарио състоянието си. „Преди два месеца бях опериран, а сега се чувствам прекрасно. Преди операцията тежах едва 51 кг., а сега съм около 70 кг. Не искам да съм толкова слаб, но борбата с диабета е безмилостна”.

Ромарио постига най-големите си успехи на футболния терен в края на миналия век, с което се превърна в един от най-обичаните и харизматични играчи в историята на играта.

На олимпийските игри в Сеул през 1988 г. бразилецът за първи път показа пред света самородния си талант. Тогава кариоката става голмайстор на футболния турнир, с което си печели трансфер в ПСВ Айндховен. 

След пет впечатляващи сезона с екипа на „филипсите”, в които Ромарио печели три титли на Холандия, следва трансфер в „Барселона” - отбора, в който бившият съотборник на Христо Стоичков се превърна в последното парченце от пъзела, оформил облика на тогавашния „Дрийм тийм” на каталунците.

На 20-ти Май 2007 г. той реализира гол номер 1000 в своята кариера. Попадението е от дузпа срещу тима на „Спорт" Ресифе. Заради това мачът спира за около 20 минути, за да може Ромарио да отиде при феновете и да се порадва заедно с тях.

В момента бразилецът е в ролята на политик. В средата на миналото лято легендарният футболист се кандидатира за кмет на Рио де Жанейро от Бразилската социалистическа партия, а през 2014 г. получи място във Федералния сенат (горната камара на бразилския парламент).