на живо

Роналдиньо, Гуардиола, Неймар, Меси: Тежки сбогувания в "Барса" след титли на "Реал"

Последните четири триумфа на Кралския клуб индиректно са предизвикали кризи на "Камп Ноу"

2008, 2012, 2017, 2020. Това са годините на последните четири триумфа на "Реал" Мадрид в испанското първенство. Последните четири шампионски титли, които според "Марка" индиректно са довели до болезнени сбогувания в "Барселона".

Чистка в съблекалнята: Роналдиньо (2008)

Франк Рийкард рядко е отличаван за работата си на "Камп Ноу" в ранните години на новия век, когато измъква най-доброто от Роналдиньо, взима под наем Едгар Давидс, представя на света Лионел Меси и извежда каталунците до първи триумф в Европа след 1992 г. През сезон 2007/08 изглежда, че нидерландският треньор е стигнал тавана си в "Барса". Отборът отпада на полуфиналите в Шампионската лига от "Манчестър Юнайтед" и завършва на 18 точки зад "Реал" Мадрид.

Жоан Лапорта смята, че е настъпило време разделно. Освобождава Рийкард и рискува с привличането на недоказал се треньор. Този треньор, разбира се, е Пеп Гуардиола. Бившият полузащитник веднага прави чистка в съблекалнята, която се оказва едновременно и комфортна, и проблематична.

Снимка: Getty Images

Деко и Роналдиньо са невероятни футболисти, но новият наставник смята, че те ще окажат лошо влияние върху младия Меси и няма да му позволят да се развие на терена.

И двамата са продадени. По онова време Роналдиньо все още е един от най-добрите футболисти в света. Травмиращата раздяла бе това, от което се нуждаеше "Барса", за да започне един още по-успешен период за клуба.

Гуардиола и краят на златната ера (2012)

Малцина биха спорили, че периодът между 2008 и 2012-а е най-великият в историята на "Барселона". Гуардиола извежда клуба до нови висини и прави революция в модерната игра, подобно на Йохан Кройф преди него.

Вторият сезон на Жозе Моуриньо в "Реал" е увенчан с титлата в Ла Лига. Междувременно търпението на Гуардиола се изчерпва. След неразбирателство с клубното ръководство испанецът решава, че не може повече да стои на "Камп Ноу" и си тръгва след 14 трофея за 4 сезона.

Откупната клауза на Неймар и отмъщението на ПСЖ (2017)

Напускането на Неймар в посока ПСЖ през лятото на 2017 г. заформи буря, от която "Барса" все още не може да се възстанови. След триумфа в Шампионската лига предния сезон Зинедин Зидан публично обявява, че голямата му цел е титлата в Ла Лига. Цел, постигната с финес.

С дубъла от титлата и още една купа на Шампионската лига, "блаугранас" отново остават в сянката на големия си враг. Паметният обрат срещу ПСЖ в Шампионската лига подобрява съвсем леко настроенията на "Камп Ноу".

Междувременно се решава, че Марко Верати ще заздрави полузащитата на каталунците.

Снимка: БГНЕС

Това обаче се оказва песъчинката, която толкова силно ще подразни "Пари Сен Жермен"... оттогава трансферният пазар вече не е същият! Парижкият гранд вади рекордните и до днес 222 млн. евро за Неймар. Трансферът, за който се смята, че е постлал пътя към изхода от "Барселона" и за Меси.

Меси и "Бюрофакс" (2020)

Дори да съберем всички гореспоменати събития в едно-единствено трансферно лято, то пак няма да можем да предвидим кризата, пред която се изправя "Барса" сега.

Снимка: Getty Images

Годините лоши мениджърски решения от страна на Хосеп Мария Бартомеу преляха чашата на търпението на най-великия играч на клуба. За първи път от 12 сезона "блаугранас" завършиха кампания без нито един трофей. Турбулентна кампания, в която бяха уволнени двама треньори.

Катастрофалната загуба с 2:8 от "Байерн" Мюнхен на 1/4-финалите в Шампионската лига просто постави удивителния знак в едно изречение, което се пишеше вече доста дълго време.

"Реал" Мадрид спечели Ла Лига при първия пълен сезон след завръщането на Зинедин Зидан на "Сантяго Бернабеу", докато "Барса" се натъкваше от едно бедствие на друго...

Клубът бе шокиран от изпратения от Лионел Меси факс, с който аржентинецът изрази твърдото си желание да си тръгне. Нападателят отбеляза, че според договора му може да напусне по свое желание в края на всеки сезон.

Правните последици за неговото решение може би ще продължат през целия сезон 2020/21, а вероятно ще го последват и в Манчестър.

Снимка: Getty Images

И все пак, ако аржентинецът наистина си тръгне, това ще бъде най-тежката загуба, след която грандът от Каталуния ще трябва да намери начин да оцелее. Гарнирана с още една титла на вечния враг "Реал" Мадрид.