на живо

Роналдо и философията му от Втората световна война

Кайзен е начин на мислене, който цели постоянно усъвършенстване

Reuters

Кайзен - новата философия на Кристиано Роналдо. Португалският футболист публикува снимка в "Инстаграм", до която обясни, че е подвластен на правилата за живот, формирани преди 75 години - след края на Втората световна война.

В момента Роналдо е изолиран в дома си в Торино, тъй като е заразен с коронавирус. Звездата на "Ювентус" не успя да даде отрицателен тест преди мача с "Барселона" и пропусна да се изправи срещу Лионел Меси в сряда (28 октомври).

 
 
 
View this post on Instagram

kaizen philosophy

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

Какво прави португалецът, докато е вкъщи? Освен да поддържа тялото си, за да бъде в перфектна форма за завръщането в игра, той тренира ума си и отношението към околните. 

Роналдо иска непрекъснато да се подобрява! Това всъщност е Кайзен философията. 

Тя възниква след Втората световна война, когато Япония е в огромна финансова криза. Развива я компания за производство на автомобили, която днес е една от най-успешните в света. 

Снимка: Instagram

В какво се състои принципът на Кайзен?

Става въпрос за стремеж към постоянна промяна към по-добро, към усъвършенстване. Той се използва най-често в промишлеността и има 5 принципа:

-Познавай клиента и постоянно се допитвай какви са неговите нужди;
-Премахни загубите в максимална възможна степен;
-Определи си цел, която да преследващ и всичките ти действия трябва да са насочени към нея;
-Организирай работата си (и тази на подчинените си) с ясни насоки;
-Обоснови успеха си с конкретни данни.

Неслучайно Кристиано Роналдо е сочен за един от най-добрите футболисти в света. Португалецът има и доказателства за това - 5 броя от наградата "Златна топка", която се счита за най-авторитетното индивидуално отличие във футбола. 

Това, че работи много и не оставя нищо на случайността също е видимо. На 35-годишна възраст играчът на "Ювентус" е в по-добра физическа форма от повечето си млади колеги.