на живо

Роналдо - на 7 гола от рекорда на иранеца Даеи

Португалецът записа победа номер 100 с националния тим

Reuters

Кристиано Роналдо едва ли има какво да доказва на футболния терен! След 5 Златни топки португалецът продължава да покорява върхове не само на клубно ниво, но и на национално. 

В последния мач на европейските шампиони от 2016 г. и победители в първото издание на Лигата на нациите - контролата с Андора, Роналдо се появи като резерва през второто полувреме. Той допринесе за победата със 7:0, като вкара шестия гол в мача. Успехът пък беше под номер 100 за португалската звезда с националния тим. 

Снимка: Reuters

Но не това "юбилейно" постижение преследваше Роналдо. Той има друга цел и вече е на 7 гола от нея!

Португалецът има на своята сметка 102 попадения за националния тим. Той успя да ги отбележи в 168 срещи. Така голямата звезда на "Ювентус" и европейския футбол остава на второ място в класацията за най-резултатен играч в националните отбор в света. Лидер е Али Даеи от Иран. Той прекрати кариерата си за тима на своята страна през 2006 г. Тогава срещу името му седяха 149 мача и 109 гола!

Снимка: Reuters

Така че Роналдо се е прицелил високо. Попадение след попадение той се приближава към целта и няма причина да се чувства застрашен. Действащият футболист, който се нарежда след него в класацията, е 36-годишният индиец Сунил Четри, но той има едва 72 попадения.

Португалецът вече е изпреварил легенди като унгареца Ференц Пушкаш (84 гола за периода 1945 - 1956 г.), бразилеца Пеле (77 гола за периода 1957 - 1971 г.) и германеца Мирослав Клозе (71 гола за периода 2001 - 2014 г.).

Снимка: Reuters

"Големият враг" на Роналдо - Лионел Меси, има на сметката си 71 попадения за Аржентина.

Португалецът трупа голове с националния тим от 12 юни 2004 г. Тогава той се разписа във вратата на Гърция по време на загубата с 1:2 на европейското първенство. Литва и Швеция трябва да са любимите съперници на Роналдо. Срещу тях той има по 7 гола, докато попаденията му във вратата на Андора вече са 6.

Снимка: Getty Images

Следващият мач на Роналдо и португалския национален отбор е в събота (14 ноември). Тогава "мореплавателите" се изправят срещу световния шампион Франция в мач от Лигата на нациите.