на живо

Румънският съдия: Всеки, който ме познава, знае, че не съм расист!

Себастиан Колтеску заяви, че няма да чете новините в следващите няколко дни

Четвъртият съдия на футболната среща от последния кръг на груповата фаза на Шампионската лига между "Пари Сен Жермен" и "Истанбул Башакшехир" - Себастиан Колтеску, предизвика грандиозен скандал на расистка основа.

Той си позволи да посочи помощник-треньора на тима от Турция - Пиер Уебо, като използва израз, с който насочва вниманието към цвета на кожата му. Това предизвика гнева на футболиста на "Истанбул Башакшехир" Демба Ба, а след като всички играчи демонстративно напуснаха терена в знак на протест, мачът беше прекратен.

Снимка: Reuters

Самият Колтеску спази правилата и не коментира скандала първоначално. Той говори за първи път пред румънски медии, като заяви категорично, че не е имал намерение да обижда никого от присъстващите на скамейките на расистка основа.

"Просто се опитах да бъда добър. В следващите дни няма да отварям новинарските сайтове. Всеки, който ме познава, знае, че не съм расист. Поне се надявам да е така", беше неговият лаконичен коментар.

Всъщност проблемът може да идва от различия в езиците. Ба е чул думата "негро", която е обидна за тъмнокожите, но в румънския език означава и "черно". "Ето този черният" е опитал да каже Колтеску на своя сънародник - главния рефер Овидиу Хацеган.

Министърът на спорта в Румъния Йонут Строе вече се извини на засегнатите от името на народа. "Осъждаме всяко изказване или действие, които се считат за расизъм. Спортът винаги е свързван с усилия, дисциплина и работа. Надявам се случилото се да не предизвика дипломатически скандал", заяви той.

Снимка: Reuters

Срещата между "Пари Сен Жермен" и "Истанбул Башакшехир" ще се доиграе днес (9 декември), но с различна съдийска бригада, която включва рефери от Нидерландия и Полша.