на живо

Руски депутат: Да превърнем футболното хулиганство в спорт

Игор Лебедев предлага серия от правила за организираните боеве

Руският депутат Игор Лебедев предложи футболното хулиганство да бъде легализирано. По този начин ще бъде решен един от основните проблеми на организаторите на световното първенство през 2018 г., което ще се проведе именно в Русия.

Лебедев е изготвил серия от правила за т.нар. "драка" (руската дума за "битка"), според които на бойната арена ще се срещат по 20 невъоръжени ултраси от дадената агитка.

Политикът иска озаконяването на мелетата заради множеството сцени на насилие по време на европейското първенство през 2016 г. между руснаци и англичани, вследствие на което групи от фенове бяха депортирани от Франция.

"Това може да превърне агресията на футболните привърженици в мир", сподели Лебедев пред официалния сайт на Либерално-демократическата партия на Русия.

Снимка: Getty Images

Според Лебедев агресията на феновете може да се превърне в атракция, а организираните боеве в зрелищен спорт.

"Освен това, така ще бъдем и пионери в нов спорт. Пристигат англичаните и почват да трошат и да се бият. А ние имаме отговор за тях - кога и къде? Срещаме се на уреченото място и в уречения час", добави той.

Лебедев все пак успокои обикновените запалянковци на футбола, като категорично заяви, че гостите на Русия ще бъдат в безопасност.

"Взели сме всички мерки. Туристите нямат дори една причина да се страхуват от посещението на нашата страна през лятото на 2018 г.", завърши политикът.