на живо

Руски гимнастик провокира със знак Z на състезание (ВИДЕО)

Иван Куляк спечели бронз. Шампионът е от Украйна

Руският спортен гимнастик Иван Куляк попадна в полезрението на световните медии, след като излезе на състезание от Световната купа в Доха, Катар с буквата "Z" на трикото си. 

Символът се свързва с руската армия и на фона на войната в Украйна действията му бяха определени за провокация. Със същия символ са белязани част от автомобилите и бойните машини на руските военни. Според различни информации, буквата "Z" може да се тълкува като "Знак на победата", а също така и практически за различаване на двете бойни групи на територията на Украйна. С буквата Z се отбелязва място за прибиране на войниците на терен. 

 

Снимка: Reuters

Световната купа в Доха е едно от последните състезания, на което могат да участват гимнастици от Русия и Беларус. От 7 март влиза до втора заповед влиза в сила забрана от страна на Международната федерация по гимнастика за тяхното допускане. Това е поредната спортна санкция към двете страни след военното нападение над Украйна, започнало на 24 февруари. 

Куляк не е коментирал знака върху трикото си до момента. В Доха той спечели бронзов медал. На почетната стълбичка пък позира без проблем с шампиона - представителя на Украйна Илия Ковтуна.