на живо

Руски милиардер предаде олимпийския манифест на МОК (ВИДЕО)

Алишер Усманов купи документа от Пиер дьо Кубертен за близо 9 милиона долара

Руският милиардер Алишер Усманов дари на Международния олимпийски комитет (МОК) манифеста, с който през 1892 г. барон Пиер дьо Кубертен представя своя план за възраждане на олимпийските игри. 

Документът ще бъде изложен в олимпийския музей в Лозана. 

Усманов е президент на Международната федерация по фехтовка и се сдоби с 14-е страници от Кубертен преди месец, след като предложи 8,8 млн. долара на търг, организиран от аукционната къща "Сотбис", в Ню Йорк. Наддаването продължи 12 напрегнати минути, като в него са участвали трима потенциални купувачи. Началната цена е била 1 млн. долара.

На церемонията в Лозана присъства президентът на МОК Томас Бах, който не скри вълнението си, че документът се "завръща у дома". 

Манифестът на Кубертен е представен за първи път в Сорбоната в Париж на 25 ноември 1892 г. по време на честванията на 5-ата годишнината от създаването на Съюза на френските алтетически спортни дружества. 

Снимка: olympic.org

Написан е на гърба на бланки за регистрация в международния конгрес за физическо възпитание през 1889 г., на който Пиер дьо Кубертен е организатор. Написан е на френски език с мастило от сепия.

Между двете световни войни документът е изгубен. През 90-те години на ХХ век ценните страници са открити в частна колекция в Швейцария.

"Днес ставаме свидетели на историята. От една страна, виждаме на живо този документ, в който са положени философските идеи на олимпийското движение. От друга - това е исторически момент, в който ръкописът се завръща в своя дом. Това дарение надхвърля обикновения акт на предаване на един ръкопис в олимпийския музей. Този момент напомня толкова силно за мисията на олимпийските игри да обединяват света в едно мирно състезание", заяви Бах. 

Първоначално в музея в Лозана ще бъдат изложени само няколко страници от документа. Очаква се скоро всичките 14 страници да бъдат достъпни за посетителите.