на живо

Рууни наказа Ливърпул след куп пропуски на "мърсисайдци"

Ван Гаал запазва поста си за сега

БГНЕС

Манчестър Юнайтед победи с 1:0 като гост срещу Ливърпул в дербито от 22-ия кръг на английското първенство. Гол на Уейн Рууни в 78-ата минута донесе победата на "червените дяволи" пред над 43 хиляди зрители на "Анфийлд". Успехът намали напрежението в състава на гостите, а мениджърът им Луис ван Гаал запазва поста си поне за момента.

Точно 12 минути преди края Хуан Мата центрира отляво, Маруан Фелаини стреля с глава и топката срещна гредата, а Рууни би силно при добавката и донесе ценния успех в полза на 20-кратните шампиони на Англия. Това беше единственият точен удар за Юнайтед през всичките 90 минути.

Джордън Хендерсън, Адам Лалана, Емре Джан и Роберто Фирмино пропуснаха най-чистите положения в полза на домакините. През първата част Ливърпул беше по-активният отбор на терена, но вратарят на гостите Давид де Хеа не позволи да му бъде отбелязан гол.

След почивката играта беше равностойна, а Манчестър Юнайтед се възползва от единствения си шанс да спечели трите точки. Междувременно с гола си Уейн Рууни се превърна в играча с най-много попадения във Висшата лига, отбелязани за един отбор (176), изпреварвайки по този показател легендата на Арсенал – Тиенри Анри.

След този успех воденият от Луис ван Гаал състав се изкачи на пето място в класирането с актив от 37 точки. Отборът от Манчестър изостава на две точки след Тотнъм, който е на четвъртата позиция. Ливърпул заема деветото място с 31 спечелени точки.

По-късно днес Арсенал гостува на Стоук Сити в късния неделен мач от Висшата английска лига. Ако лондончани не загубят срещата, ще бъдат на първо място във временното класиране.