на живо

С 200 долара в джоба и колело: Аржентинец пропътува 80 хил. км, за да е на световно

Матиас тръгва от Сан Хуан преди 5 години и все още не се е прибирал вкъщи

Преди 5 години един аржентинец решава да остави спокойния си живот в родния Сан Хуан, взима 200 долара в джоба, качва се на велосипеда си и... тръгва. Вчера (17 юни) този брадат господин пристигна в Москва - центъра на футболната вселена в момента. 

Представяме ви Матиас Амая! Родом от Аржентина, но гражданин на света.

Той не се страхува от непознатото, защото го вижда всеки ден. Брадатият ентусиаст е изминал над 800 хил. километра върху своя верен помощник - велосипеда си. Превозното средство няма как да бъде подминато от хората по улиците. То е окичено с всевъзможни флагове и причудливи неща, които Матиас получава като подаръци от хората, които го приветстват в различните страни.

Благодарение на добрината на жителите на различните страни аржентинецът оцелява. Част от тях му помагат с пари, други му осигуряват подслон, трети просто му желаят успех и му предават положителната си енергия. Ако си правим изводи от тълпата, която посрещна Матиас в центъра на Москва, той си живее царски.

Всъщност да обикаляш света на велосипед не е толкова весело, колкото изглежда.

 

A post shared by Maty Amaya (@matyas.amaya) on

"Преминах с колело цяла Боливия и стигнах до 5000 м надморска височина. Пресякох и три пустини. В третата, в Колумбия, ми беше най-тежко. Водата ми свърши на третия ден, а имах още два пред мен. През тях не пих нищо и ми беше много трудно. Преминах на велосипед и през амазонските джунгли, където няма много градове. Спал съм по улиците в Европа през зимата, когато е много студено. Няколко пъти се опитаха да ме оберат, ранявали са ме с нож...", разказва Матиас пред Sports.ru.

Той обаче се опитва да не мисли за тези преживявания, а да приветства трудностите с оптимизъм.

"Удивителни неща ми се случиха до момента. В страните, в които говорят на португалски, ме приемат много топло. Предлагат ми всичко, от което имам нужда, помагат ми. Те нямат понятие кой съм аз, от къде идвам, какво правя и пак делят залъка си с мен. Бразилия и Португалия ще пазя в сърцето си цял живот. В Полша също много ми хареса. Научил съм много от тези пътешествия. Най-важно е винаги да бъдеш скромен, благодарен и честен. Винаги казвам, че в света има повече хора, които искат да ти помогнат, отколкото да ти навредят", обяснява атрактивният приключенец.

Било ли е планувано посещението на Матиас в Москва точно за старта на световното първенство по футбол? Не, както и цялото приключение, в което се е впуснал аржентинеца.

"Нямах никаква идея, че ще дойда тук точно за шампионата. Знам само, че приключението ми все още не е завършило. Мога още 5-6 години да пътувам по света. Вълнувам се само от настоящето, а какво ще стане... ще видим! Опитвам се да се наслаждавам на момента.", казва той.

След 37 страни, хиляди приятели и нови последователи в социалните мрежи, Матиас има 3 варианта след посещението си в Москва: На юг през Истанбул и към Близкия изток, на север през Финландия или обратно в Европа. 

Все още не е решил накъде да се запъти, но едно е ясно - на световното първенство през 2022 г. в Катар отново ще се появи в епицентъра на събитията, за да изпита емоциите, които вълнуват целия свят.