на живо

С аутизма в съседния коридор (ВИДЕО)

Историята на Емо, който победи страха си

Животът не е състезание. Животът е да правиш най-доброто. Най-доброто, което е по силите ти или извън тях. В живота често се състезаваме с другите. Има едни специални хора, които се състезават, но… със себе си и побеждават. Защото какво правиш, когато се страхуваш? Бягаш? Живееш със страха? Или го побеждаваш? Него и себе си… Това се случва и с едно момче – Емил Кондев. Побеждава! Роден с аутизъм, той се страхува от водата. Майка му обаче взима решение, което променя живота му. Той започва да преплува… страха.  Само си представете, какво щастие може да предизвика един скок във водата. Един скок в страха… Емил започва да тренира плуване, за да докаже, че може!

Избраникът за треньор на Емо е Петър Георгиев. Млад и ентусиазиран. Емил е първото дете, с което работи.  Началото е повече от трудно. И за двамата. Много любов и търпение са необходими на 27-годишния треньор, за да научи Емо да плува.

"Беше ми много странно в началото, че едва ли не съм избран от Емо, защото майка му дойде и каза: "Разгледала съм тук кой е треньор и кой работи и мисля, че ти ще се справиш, изглеждаш ми мотивиран.”, споделя младият треньор.

Преди 4 години Емо идва на плувния басейн с една единствена цел – да пребори своя страх от водата. Да се научи да обича водата. Без да предполага, че съвсем скоро ще започне да печели медали.

“Това беше последната ми грижа. Дали ще ходи на състезания, дали ще плува. Целта беше той да влезе във водата, да се забавлява. Първият медал, първата награда беше много емоционален миг. Представете си един пълен басейн с деца, които са с трудности в развитието си. Супер много енергия идва точно от тях. И те са дошли да покажат как са се научили да плуват. Плакал съм много пъти от щастие защото те са успели. В момента, в който влязат във водата, те са успели.”

Рамо до рамо на първата тренировка на Емо застава и неговия по-малък брат Крум. Целите пред двамата са различни. Крум се състезава с другите деца, а Еми с аутизма и със самия себе си! Затова ги разделят. Сега, когато и двамата печелят медали – отново тренират заедно. Помагат си. Учат се да броят по време на тренировка. Плуват заедно.

Преди година в живота на Емо се появява една специална жена - златното момиче от ансамбъла по художествена гимнастика Ренета Камберова. Силната им връзка се заражда, докато Рени награждава малкия плувец, без да предполага защо плуването му е толкова специално. А той ѝ отвръща с най-силната прегръдка.

”Тя влезе в залата, той само я погледна, кимна на една страна, усмихна ѝ се, гушна я все едно цяло живот са се познавали”, споделя треньорът.

„От тогава той стана мое вдъхновение и видях света някак си доста по различен след като видях какво прави той. Много малко хора успяват да победят себе си. Обикновено, за да се състезаваш със себе си, първо трябва да победиш себе си, а той го прави всеки ден”, споделя златното момиче.

Година по-късно, връзката между двамата е още по-силна. Рени посещава тренировките на Емо редовно, въпреки че това не влиза в задълженията ѝ. Тя му вдъхва кураж... а какво може да се очаква от едно златно момиче на плувен басейн...

„Треньорът му ми каза: "Ама ти какво си мислиш, че само ще гледаш ли? Тук съм ти подготвил един обръч и нека да помислим какво можеш да направиш с него". И така започнахме да експериментираме. Когато си говоря с треньора му и той каже: "Знаеш ли, че ми казаха, че той това няма да може да го направи, а в следващия момент, той го прави и го повтаря"… За мен това нещо е безценно.”

Младият треньор получава оферти за треньорска дейност от Испания и Холандия. За Петър този вариант изобщо не стои като опция. Не само заради Емо. Той е само едно от многобройните деца, които променят живота му. През май в Пазарджик предстои състезание по плуване за деца със затруднения в развитието, на което Петър Георгиев иска да провери точно докъде е стигнал Еми.

Емо рядко говори  с думи. Рядко ли? Почти никога. На тях обаче не са им необходими. Те говорят с очи. Усещат се. В плуването Емо открива спасение. Въпреки че понякога е трудно. Но в света, в който живеем, само спортът доказва, че може да постигне всичко.