на живо

С лъвски скок над третия в света (ГАЛЕРИЯ)

Баскетнационалите сътвориха истински подвиг

Националният отбор на България по баскетбол постигна изключителна победа със 74:68 (26:23, 19:21, 14:14, 15:10) над непобедения до момента отбор на Франция в световните квалификации по баскетбол. За играчите на Любомир Минчев това бе трети успех в цикъла при 4 загуби до момента, докато за Франция загубата е първа след 6 победи в първия етап на квалификациите.

Срещата в "Арена Ботевград" бе динамична, а "лъвовете" не се стреснаха от именития си съперник и се пребориха за една от най-ценните си и сладки победи.

Франция спечели бронзовите медали на последното световно първенство и е европейски шампион от 2013 г. В момента воденият от Венсан Коле тим е на трето място в световната ранглиста след отборите на САЩ и Испания.

Снимка: Lap.bg

"Това е най-сладката победа в кариерата ми. Трябваше да остане една минута до края, за да повярвам какво се случва. Момчетата дадоха всичко от себе си – някои вкарваха, някои пазеха, някои помагаха от пейката, но това е отборният дух и затова играем отборен спорт", каза след срещата голямата ни звезда Александър Везенков.

Снимка: Lap.bg

"Винаги е сладко да играеш пред родна публика и се надявам тази победа да е началото на промяната в българския баскетбол, защото стигнахме дъното. Като няма по-надолу, трябва да вървим нагоре. Надявам се след тази победа всички да се обединят за доброто на българския баскетбол, да няма скандали, да няма грозни сцени и да работим заедно", добави баскетболистът на "Олимпиакос".

Везенков каза още, че е много трудно да се мисли за класиране за световното, но целта е да се върви напред.

В следващия си мач в неделя (16 септември) "лъвовете" гостуват на Русия.