на живо

Хамилтън триумфира в Бразилия с впечатляващо каране

Битката за титлата става още по-ожесточена

Reuters

Люис Хамилтън завърза битката за световната титла във Формула 1 с впечатляваща победа в Гран при на Бразилия. Британският пилот на "Мерцедес" кара невероятно и въпреки че потегли от 10-а позиция заради наказание, грабна победата пред големия си съперник Макс Верстапен.

Хамилтън финишира на 10.5 секунди пред Верстапен. Трети е съотборникът на британеца - Валтери Ботас, който потегли от полпозишън на "Интерлагос". 

Уикендът беше изпълнен с противоречиви чувства за седемкратния световен шампион. Той спечели петъчната квалификация, но впоследствие беше дисквалифициран, тъй като стюардите решиха, че задното крило на болида му не отговаря на правилника и има нарушение при използването на системата DRS. Дисквалификацията означаваше потегляне от последното място в съботната спринтова квалификация, а в нея той все пак се пребори за петото място. Получена по-рано санкция от пет позиции заради смяна на двигателя отреди той в крайна сметка да потегли десети на стартовата решетка.

Снимка: Reuters

До момента на "Интерлагос" най-задната позиция, от която беше печелено състезанието, беше осма. Също така Хамилтън за първи път триумфира в старт, в който потегля от десета позиция.

Победата е шеста за Хамилтън през сезона и 101-а в неговата кариера. Британецът не беше печелил от Гран при на Русия в края на септември.

Хамилтън завоюва победата за трети път на пистата "Интерлагос" след 2016 и 2018 г., като само трима имат повече успехи от него в историята на Формула 1.

С успеха си Хамилтън съкрати аванса на Верстапен до 14 точки - 332.5 срещу 318.5.

Снимка: Reuters

Пилотът на "Мерцедес" можеше да вземе и точка за най-бърза обиколка, но тя отиде при Серхио Перес.

До края на сезона остават само три старта - след седмица е състезанието в Катар, следвано от дебюта на Саудитска Арабия в шампионата (5 декември) и Гран при на Абу Даби (12 декември).