на живо

Съдбоносната седмица за "Левски" (ВИДЕО)

Ще имат ли "сините" нов собственик и кога?

Съдбоносната седмица за "Левски" (ВИДЕО)

Съдбата на футболния "Левски" трябва да бъде решена в близките дни. "Сините" навлизат в седмица с надежда, но и с едно на ум. 

Кризата на стадион "Георги Аспарухов" започна в началото на годината, когато бяха приети промените в Закона за хазарта. Те засегнаха основния спонсор на тима - компания за лотарийни игри, собственост на бизнесмена Васил Божков. След това от страна на прокуратурата му бяха повдигнати 11 обвинения.

Снимка: Lap.bg

В момента Божков е в Дубай заедно с фактическия притежател на мажоритарния пакет акции на "сините" - Георги Попов. Бизнесменът заяви в предаването "Тази сутрин", че готов да се раздели с акциите по три сценария - да ги предостави на друг инвеститор, на феновете или да ги върне, откъдето ги е взел.

В предаването "120 минути" баскетболният треньор Константин Папазов заяви, че той ще бъде новият притежател на акциите, като Божков ще му ги прати по куриер в близките дни.

Той категорично отрече "сините" да бъдат спонсорирани от Валентин Златев или братята Цветомир и Боян Найденови, но не разкри как отборът би се справил с финансовата криза, в която е изпаднал.

Снимка: Lap.bg

След като сметките на Васил Божков бяха запорирани, "Левски" разчиташе единствено на дарения и продажба на билети и фен артикули. Заради забраната за провеждане на футболни срещи, свързана с пандемията от коронавирус, приходите на "сините" значително намаляха.

Футболистите не са получавали възнагражденията си за повече от 2 месеца. Въпреки това все още няма разтрогнал с клуба.

Снимка: levski.bg

 

От четвъртък (14 май) започва да тече 30-дневният срок, в който "Левски" трябва да обяви несъстоятелност. 

"Сините" работят по смяна на собствеността, тъй като това беше и едно от условията, при които клубът може да получи финансова помощ. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че държавата би помогнала. Дни по-късно обаче финансовият министър Владислав Горанов каза, че не намира законов начин, по който това да се случи.