на живо

Съдиите в България ще са много по-подготвени за новия сезон

Намалена е бройката на свирещите срещите в Първа и Втора професионална лига.

"85 % от главните и 82 % от помощник съдиите са редуцирали теглото си и "боди мас индекса" си. Общо съдиите са "хвърлили" повече от 1 тон от излишното си тегло, за да станат атлети."

"За да се издигне качеството на съдийството, редуцирахме ранглистите. Миналия шампионат имахме 24 ръководещи съдии с 61 асистенти при 5 мача на кръг в "А" група. От новия ще има 18 ръководещи и 42 асистента при 7 мача на кръг."

"В "Б" гурпа през изминалия сезон имахме 35 ръководещи и 62-ма асистенти, при 8 мача на кръг, през тази година във Втора професионална лига ще имаме 30 ръководещи и 44 асистенти, отново при 8 срещи на кръг."

Всичко това обясни председателят на съдийската комисия при БФС Петър Петров. Има 19% редукция при главните съдии и 30 % редукция при страничните в сравнение с миналата година. Това е съобразено с водещите тенденции в европейките шампионати. Целта е съдиите да имат постоянна ангажираност. 

Освен по-добра физическа подготовка, родните рефери имат и по-добра теоретична подготовка. Това е установено след като всички рефери са покрили успешно тестовете, които са проверили тяхното разбиране и тълкуване на промененият съдийски правилник и новите правила в определени футболни ситуации. 

Беше отбелязано, че и петимата ни международни съдии са получили наряди, за срещите изиграни в евротурнирите до момента, като в зависимост от представянето им, България може да се надява да има съдийски представители в мачовете от групите на Лига Европа.