на живо

Съдията, настъпен от Христо Стоичков: Той е великолепен човек извън терена

Урисар Аспитарте е специален гост на представянето на книгата "Христо Стоичков. Историята"

5 декември 1990 г. Христо Стоичков, с екипа на "Барселона", играе срещу "Реал" Мадрид в среща от Суперкупата на Испания. По време на мача треньорът на каталунците Йохан Кройф реагира остро на фаул на Чендо. В споровете се включва и Камата. В пристъп на ярост емоционалният футболист настъпва съдията Урисар Аспитарте. Следва червен картон, изгонване и тежка санкция за Стоичков - 2 месеца извън терена. По-късно тя е намалена само на 2 мача.

5 ноември 2018 г. Христо Стоичков представя своята биографична книга в София, а специален гост на събитието е същият човек, който преди 28 години вдига картона. В това няма нищо изненадващо - Камата и Аспитарте са приятели, а спречкването е само спомен, надълго и нашироко разказан в книгата.

Снимка: Ладислав Цветков

"Имам голям опит и имам заслуги, които надминават това настъпване! Но нещата така се раздухаха, че мои близки се обаждаха да ме питат за здравето. Моите впечатления към Стоичков до онзи момент не бяха най-добрите, така да се каже. Той имаше голям хъс, много спортна злоба и вулканичен характер, затова беше трудно да му съдийстваш!", разказа Стоичков в София.

Символично реферът му подари същия картон, който му вдигна преди 28 години. А от тогава приятелството им е силно.

Снимка: Ладислав Цветков

"Той се разкая след това, затова винаги съм го защитавал и му намалиха наказанието. След това участвах в няколко предавания с него и трябва да кажа, че имате една великолепна личност извън терена. Това ми даде възможност, аз и други в Европа, да опознаем какъв отзивчив човек е Христо извън терена", добави Аспитарте.