на живо

УЕФА наказа съдията от ПСЖ - "Истанбул Башакшехир"

От Дисциплинарната комисия обявиха румънските рефери за невинни за расизъм

Getty Images

Дисциплинарната комисия към УЕФА взе решение по скандала, който избухна по време на двубоя от груповата фаза на Шампионската лига между "Пари Сен Жермен" и "Истанбул Башакшехир".

Помощник-съдията Октавиан Совре е порицан, а четвъртият рефер Себастиан Колтеску - наказан с отстраняване от работа до края на сезона, т.е. до 30 юни. Двамата румънски арбитри ще трябва да преминат и през специална образователна програма до същата дата.

ПСЖ - "Истанбул Башакшехир" на 8 декември миналата година, бе спрян в 16', след като членът на треньорския щаб на турците - Пиер Уебо, се оплака, че е бил наречен от румънските съдии "негро". Разразилият се скандал доведе до спиране на мача, който бе доигран на следващия ден, но с нидерландско-полска съдийска бригада.

Днес от УЕФА обявиха, че Совре и Колтеску са нарушили "допустимите норми на поведение", но са невинни по обвинението в "расизъм и друго дискриминационно поведение". Дисциплинарната комисия отбелязва, че съдиите се нуждаят от обучение как да взимат по-добри решения при избора си на думи за комуникация.

По случая наказание получи и Пиер Уебо, чието поведение УЕФА определи като "неспортсменско".

Снимка: uefa.com