на живо

Съдията с два опита за самоубийство, който предизвика расистки скандал

Себастиан Колтеску се сбил със свой колега през 2003 г.

След вчерашния мач от последния кръг в груповата фаза на Шампионската лига между "Пари Сен Жермен" и "Истанбул Башакшехир", един футболен съдия стана изключително известен. Себастиан Колтеску от Румъния се превърна в причина за прекратяването на срещата.

Като четвърти рефер, той използва неприемлив израз, с който нарече помощник-треньора на тима от Турция. Колтеску насочи вниманието към цвета на кожата му, като това не остана незабелязано от футболиста Демба Ба. Именно той реагира пръв, а след това всички футболисти напуснаха терена. 

Кой всъщност е Колтеску?

Оказва се, че той е считан от една страна за гениален рефер в младостта си, а от друга - за пълен провал. 

Животът на Колтеску е низ от високи върхове и стръмни падания. Той започва кариерата си на рефер на 19 години, а през 2004 г., когато е на 27 години, получава разрешение да ръководи срещи в елита на румънското първенство и европейските клубни турнири.

Румънецът често застава до страничната линия в ролята си на четвърти арбитър, който съобщава смените. 

В личния си живот обаче Колтеску търпи поражения. През 2008 г. той прави два опита за самоубийство. Причината е в проваления му брак. 

Медиите в Румъния съобщават, че на 3 октомври 2008 г. той се е качил на перваза на прозореца си на третия етаж в жилищната си сграда и е заявил, че ще скочи.

Според самия Колтеску всичко това е преувеличено.

"Преди това се обадих на семейството си, казах им да бъдат спокойни. Но те все пак настояха да нахлуят в дома ми. Разбиха вратата. Нахлуха заедно с полиция, доктори и пожарникари. Ядосах се и отидох до прозореца. След това подписах, че не искам някой от тях да остане при мен и те си тръгнаха. Стана голям скандал. След това трябваше да чистя целия апартамент", разказва тогава той.

Дни по-късно Колтеску прави и втори такъв опит, за щастие отново завършил само с голям шум.

Проблемите в брака не са единственото нещо, което подтиква съдията към подобни действия. В същото време той е изваден от списъка на реферите, които могат да съдийстват в елита в Румъния, а и в европейските клубни турнири, заради редица грешки, допуснати в отсъжданията си.

Колтеску не беше подминат от критики и преди две седмици, когато даде право на "Стяуа" да изпълни дузпа в 90-ата минута по време на срещата с "Газ Метан". Така тимът от румънската столица победи с 3:2.

Според феновете в северната ни съседка съдията често облагодетелства силните тимове в страната, за сметка на тези в долната половина на класирането.

Друг интересен момент от биографията на Колтеску е разпрата му с колега през 2003 г. Тя завършила с гонитба по коридорите на сградата, в която се помещава футболната федерация в Румъния, и с бой.

"Той беше огромен. Би ме, докато не почнах да виждам звездички. Гонеше ме по коридорите, каза че ще ме убие. И какво наказание получи? 3 седмици без наряд!", разказва по-късно грешникът от Париж.