на живо

Садио Мане изпревари Салах и е най-добър в Африка

Той е едва вторият сенегалец с такъв приз

Reuters

Садио Мане от "Ливърпул" спря хегемонията на своя съотборник Мохамед Салах и грабна приза за Най-добър футболист на Африка за 2019 г.

След като египтянинът триумфира на последните две церемонии, този път сенегалецът беше отличен след като изпрати изключително успешна година. С "Ливърпул" той спечели Шампионската лига, Суперкупата на УЕФА и световното клубно първенство. Стана и голмайстор на английската Висша лига с 22 попадения за сезон 2018/2019. 

С националния си отбор игра на финал на Купата на африканските нации, но Сенегал загуби от Алжир. Въпреки това той успя да отбележи 3 гола в турнира.

"Предпочитам да играя футбол пред това да говоря пред толкова много хора. Много съм щастлив и горд. Футболът е моята професия и много го обичам. Искам да благодаря на народа на Сенегал, за това, че винаги ме подкрепя. На треньорите си в националния отбор и "Ливърпул", както и на всичките си съотборници", заяви Мане.

Той е едва вторият сенегалец, който печели най-значимия индивидуален футболен приз на Африка. През 2001 и 2002 г. наградата отиде при Ел Хаджи Диуф.

Снимка: Reuters

Очаквано треньор на годината стана селекционерът на Алжир Джамел Белмади, а неговите избраници са най-добрият отбор за 2019 г. 

Садио Мане попада и в идеалния отбор за годината заедно със Салах, Жоел Матип, Андре Онана, Серж Орие, Калиду Кулибали, Ашраф Хакими, Идриса Гей, Рияд Марез, Хаким Зиеш и Пиер-Емерик Обамеянг.