на живо

Сагата с ареста на феновете на "Левски" в Хърватия (ВИДЕО)

Обобщение на случилото се преди двубоя на "сините" с "Хайдук" Сплит

Сагата с ареста на феновете на "Левски" в Хърватия (ВИДЕО)


Сблъсъци, арести и опожарен български автомобил в
Хърватия. 22-ма фенове на футболния "Левски" бяха задържани в град Задар вечерта преди днешния мач между "сините" и "Хайдук" Сплит от турнира Лига Европа.

Преди минути стана ясно, че друга група наши сънародници са били атакувани от местни ултраси в апартамент под наем в покрайнините на Сплит.

Около полунощ в хърватския град Задар се разиграват сцени като от холивудски екшън. 4-ма фенове на футболния "Левски"  са нападнати от значително по-голяма група хървати, а автомобил с българска регистрация е запален с пиротехническо средство.  

"Един български гражданин е по-сериозно пострадал след запалването на автомобила и е приет в болница с изгаряния", заяви Елис Жодан от полицията в Задар.

От полицията съобщават още, че група българи са били задържани през нощта за нарушаване на обществения ред в центъра на града. Ултрасите позираха гордо от полицейското управление и публикуваха снимката в социалните мрежи. Българският посланик в Хърватия Таня Димитрова е пристигнала в Задар след инцидентите.
 
"Разговаряхме с ръководството на полицията, разговаряхме с българските граждани, осигурили сме съответно преводач за разпитите", заяви Димитрова.

Заради създалото се напрежение мерките за сигурност в Сплит са драконовски, а хотелът, където  са отседнали голяма част от феновете на Левски, е под полицейска обсада.

Ръководството на "Левски" призова "Хайдук" да осъди агресията и поведението на привържениците си. Мачът между двата тима започва в 21:30, а българските фенове ще бъдат ескортирани с  полицейски кордон до стадиона.