на живо

Само Фелисиано Лопес "скача" повече от Григор през годината

Испанецът изненада всички, спечелвайки турнира в Куинс

Getty Images

Григор Димитров записа най-силното си представяне на последния за годината турнир от Големия шлем - Откритото първенство на САЩ. Той достигна до полуфиналите на надпреварата, спечели 720 точки и направи скок с цели 53 места в световната ранглиста.

Въпреки радостта от завръщането на родения в Хасково тенисист сред 25-те най-добри в света, трябва да споменем, че има друг, който води в класацията по изкачване в подреждането сред тенисистите от топ 100 през 2019 г.

37-годишният Фелисиано Лопес изненада всички през юни 2019 г. Той спечели турнира в Куинс - последния преди "Уимбълдън", надвивайки във финала Жил Симон след наистина драматичен мач и 6:2, 6:7(4), 7:6(2).

Преди първия си мач от надпреварата, испанецът беше 113 в световната ранглиста. След като триумфално вдигна трофея в ръце, той се събуди на 53-та позиция. Така Лопес записа рекорден скок за сезона до момента от тенисистите в топ 100 - цели 60 позиции.

Снимка: Getty Images

Григор Димитров и неговите 53 места не са прецедент през 2019 г. Точно с толкова в световната ранглиста се изкачи сърбинът Ласло Джере. Той стана победител в турнира в Рио де Жанейро през февруари. 

На 18 февруари Джере беше номер 90 в световната ранглиста, а седмица по-късно вече имаше първа титла и позиция номер 37 в биографията си.

Снимка: Getty Images

Антирекордьор в ранглистата за сезона до момента е Хуан Мартин дел Потро. През настоящата седмица той записва спад с цели 55 места. Всъщност това е предвидимо.

Аржентинецът лекува тежка контузия на капачката на коляното и не е играл от турнира в Куинс. През 2018 г. той беше съперник на Новак Джокович на финала на Откритото първенство на САЩ, а през настоящия сезон не успя да защити точките си.