на живо

Само предупреждение за Домагой Вида за "Слава на Украйна!"

Хърватинът подразни домакините на Мондиала след класирането на своя тим на полуфинал

Reuters

Хърватският футболист Домагой Вида няма за бъде дисциплинарно наказан, а само предупреден от ФИФА за използване на политически обръщения. Това обявиха от ФИФА.

След като "ватрените" се класираха за полуфинал на световното първенство в Русия, отстранявайки домакините след изпълнение на дузпи, Вида и помощник-треньорът на Хърватия - Огнен Вукоевич, записаха клип, в който скандират "Слава на Украйна!" - популярен призив на националистите. 

Футболистът и треньорът бяха част от "Динамо" Киев и са сред любимците на украинските фенове.

Подобно поведение обаче се тълкува от ФИФА като недопустимо заради показването на политически пристрастия, които нямат място по терените. Този път обаче от Световната футболна централа няма да предприемат строги мерки, най-вероятно защото Вида не е на стадиона по време на записа на видеоклипа.

"Можем да потвърдим, че дисциплинарната комисия на ФИФА изпрати предупреждение на футболиста Домагой Вида заради видеообръщение след мача от световното първенство между Хърватия и Русия", се казва в изявлението на световната футболна централа.

Това е вторият такъв скандал по време на световното първенство. Швейцарските национали с албански произход - Джердан Шакири и Гранит Джака, показаха политически символи след двата си гола срещу Сърбия. Те също не бяха наказани да не участват в мачове, а само глобени.