на живо

Съотборниците на Джокович: Каза ни само, че няма да играе. Питайте АТР каква е причината

Все още не е ясно дали сърбинът ще защитава титлата си от Откритото първенство на Австралия

Reuters

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович със сигурност няма да бъде част от сръбския тим за турнира АТР Къп в Австралия. Това стана ясно от съобщението на организаторите, разпространено вчера (29 декември). Каква обаче е причината за оттеглената заявка на лидера в ранглистата, в отбора му не знаят. 

"Знаем за решението на Новак от преди ден. До последния момент чакахме да разберем, тъй като не е все едно дали в тима ти е най-добрият в света. Разликата е огромна. Когато Новак е в отбора, очакванията са по-големи, напрежението също и това ни мотивира повече. Сега може би няма да сме сред фаворитите. Ще видим дали ще е добре за нас. Може и да не е. Но със сигурност ще е нещо различно", заяви Душан Лайович, който заема 33-то място в световната ранглиста и ще бъде най-предно класираният сръбски тенисист.

Снимка: Reuters

"Мисля, че и той, като нас, се надяваше да играе. Но просто нямаше как да се съгласи с правилата. Не знам каква е официалната причина за отказването, може в АТР да знаят. Но на нас ни каза, че няма да играе на този турнир и ще направи всичко възможно да го видим на Откритото първенство на Австралия. Каза ни: "Момчета, няма да идвам на АТР Къп, но ще се видим на Откритото първенство на Австралия". Не е уточнявал дали има категорично решение или още чака такова", допълни Лайович.

Джокович има проблеми с допускането на австралийска земя, тъй като се смята, че не е ваксиниран. Самият той и най-близките му никога не са заявявали категорично дали сърбинът си е поставил някоя от одобрените ваксини. 

Снимка: Reuters

Местните власти и организаторите на Откритото първенство на Австралия (17-30 януари) не допускат участие на тенисисти без ваксини. Според сръбското издание "Информер", Джокович вече е получил отказ да участва с документ за медицинско изключение. 

Близък до тенисиста разкрива, че той със сигурност не е ваксиниран и не иска да го стори. 

Снимка: Reuters

Ако не играе на Откритото първенство на Австралия, Джокович няма да може да защити титлата си. Той е шампион на първия за сезона турнир от Големия шлем 9 пъти. Освен това сърбинът рискува и първата си позиция в ранглистата. Руснакът Даниил Медведев може да стане лидер, ако спечели всичките си мачове на АТР Къп и стане шампион на Откритото първенство на Австралия.