на живо

Сърцето на Чехия (ВИДЕО)

Едуард Поустка е масажист в чешкия тим откакто се помни. Но знае, че ролята му е изключително важна.

Във всеки спортен тим има по един човек, който носи емоция и безкрайна енергия. Той може да вдигне на крака хората около него, дори при най-тежката загуба. 

В националния отбор по футбол на Чехия неговото име е Едуард Поустка. Той не е капитан, нито излиза на терена, не е и треньор. Но пък момчетата винаги могат да разчитат на него в трудните моменти в съблекалнята.

61-годишният Поустка е масажист на националния тим от дълги години. Той работи и в клубния "Теплице".

Отговорно можем да заявим, че в последните години без атрактивния масажист с мустачките празненствата на чешките футболисти са немислими. За последно той даде тон за песен при победата с 2:1 над Косово преди дни, която беше достатъчна на тима да се класира за европейското първенство през 2020 г.

"След загуба в съблекалнята настъпва мълчание. След победа всички скачат, викат, аз надавам най-силен боен вик. Това е най-любимият ми момент. Но при загуба е пълна тишина, няма я тази атмосфера. Хубавото е, че това трае само ден-два, а после сме си отново същите", разказва той в интервю от преди цели 10 години. 

Всъщност самият Едуард е бил футболист. Той е тренирал като дете, след това се е занимавал с баскетбол и лека атлетика, но проблеми с коленете са причината да прекрати с активния спорт и да остане зад кулисите. 

Сега той приема професията си много сериозно и казва, че масажистът има по-важна роля от това просто да се грижи за добрата форма на футболистите.

"Масажистът е душата на един отбор. Понякога на момчетата им се събират няколко тежки тренировки или загуби в мачове. Масажистът трябва да знае как да отнеме напрежението не само от тялото, но и от психиката. Трябва да си артист, а на мен ми идва естествено ролята на шут", споделя той.

"Не мога да си представя живота без спорт. Сестра ми също е рехабилитатор, тя водеше курсове и реших и аз да се пробвам. Първо работих в "Адмира", после в баскетболния "Спартак" и след това навлязох във футбола", разказва Поустка. 

Спортът е причината масажистът да поддържа топли отношения с един от най-обичаните чешки футболисти - настоящия вицепрезидент на "Ювентус" Павел Недвед. Двамата се чуват почти всеки ден по телефона и често си гостуват, за да си разказват истории от миналото, когато русата звезда все още носеше националната фланелка на Чехия.

Самият Поустка заявява, че не се бои от нищо в живота. Той казва за себе си, че е "спартанец".

"Какво е това страх? Не го разбирам! Аз съм си спартанец!"

В националният отбор на Чехия едва ли могат да си представят какво е да се приберат в съблекалнята и там да не е любимият им Едуард. Кой би им дал тон за песен?